Politiek

Kamer is het zat dat politie fungeert als ‘wegsleepdienst’ voor Extinction Rebellion

07-02-2024 18:32

Politie
Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De Tweede Kamer heeft scherpe kritiek geuit op de demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op snelwegen, waarbij de politie wordt ingezet om als “wegsleepdienst” op te treden, aldus diverse partijen zoals BBB, SGP en JA21. Andere partijen, waaronder CDA, ChristenUnie en SP, veroordelen het gebruik van wijkagenten voor deze demonstraties, wat ten koste gaat van hun reguliere taken in de wijken, meldt het ANP.

Tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam deze onvrede duidelijk naar voren.

‘Schoffering voor politie en goedwillende burgers’

Verscheidene Kamerleden, waaronder Lilian Helder (BBB) en Derk Boswijk (CDA), noemen het onacceptabel dat politiecapaciteit wordt ingezet voor “verboden demonstraties”, zoals die van Extinction Rebellion en recente boerenprotesten. Het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) demonstranten zoals die van XR niet vervolgt, leidt tot grote ontevredenheid in de Tweede Kamer.

Marjolein Faber (PVV) spreekt van een “schoffering” voor politie en goedwillende burgers, terwijl VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit voor het ter plekke kunnen uitdelen van boetes door de politie.

Sneller en directer optreden politie en OM

Als reactie op deze ontevredenheid is besloten dat politie en het OM sneller en directer zullen optreden tegen actievoerders die de wet overtreden, met inbegrip van het ter plekke beboeten van overtreders. Dit besluit volgde op een spoedoverleg tussen demissionair minister Dilan Yeşilgöz, het OM en de politie, waarbij de recente boerenprotesten en snelwegblokkades door XR werden besproken.