Politiek

Provincie Groningen verzet zich tegen plannen Defensie voor munitiedepots

07-02-2024 14:58

Chinook
VanderWolf Images/Shutterstock

Het ministerie van Defensie heeft plannen voor de opslag van munitie in Groningen, maar deze stuiten op verzet van de provincie. De voorgestelde locaties voor munitiedepots zijn gelegen in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen en bevinden zich in de nabijheid van woongebieden met uitbreidingsplannen of een groot bedrijventerrein.

Bovendien gaat het om laaggelegen gebieden en bestaat de mogelijkheid dat het waterpeil in de toekomst wordt verhoogd, waardoor de provincie de voorgestelde locaties als onacceptabel beschouwt.

Mondiale veiligheidssituatie

Defensie rechtvaardigt de behoefte aan meer ruimte vanwege de mondiale veiligheidssituatie, wat de provincie begrijpt. Echter, zij verlangt betrokkenheid bij een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van deze plannen.

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NRD) staan ook uitbreidingsplannen voor het militaire oefendorp in Marnehuizen. Daarnaast is er vraag naar nieuwe terreinen voor het oefenen en trainen met explosieven, een amfibisch oefenterrein langs de kust en intensiever gebruik van bestaande helikopterlandingsplaatsen.

Deze plannen brengen echter toenemende druk met zich mee op ruimte, natuur, milieu en recreatie, wat mogelijk in strijd kan zijn met provinciale ontwikkelingsplannen.

Natura 2000-gebieden Lauwersmeer en Waddenzee

Groningen eist daarom een grondige onderbouwing van Defensie waarin rekening wordt gehouden met deze aspecten, evenals met de gezondheidseffecten voor de omwonenden. Voorstellen voor de uitbreiding van het militaire oefenterrein Marnewaard worden onderworpen aan strikte voorwaarden, zoals het voorkomen van negatieve effecten in de Natura 2000-gebieden Lauwersmeer en Waddenzee.

Met name tijdens het broedseizoen en hoogwatervluchtplaatsen van vogels moet hierbij rekening worden gehouden, terwijl ook de verstoring van vogelsoorten door drones aandacht verdient volgens de provincie