Economie

Russische banken omzeilen valutasancties door geld in te ruilen voor goud

07-02-2024 08:39

Goud
Bloomberg.

Bloomberg, 7 februari –Sommige Russische banken lijken een verbod op het verschepen van dollars en euro’s naar het land te hebben omzeild door goud te verhandelen in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, volgens onderzoek van een financieel inlichtingenbedrijf.

De sancties op de export van bankbiljetten werden ingevoerd na de invasie van het Kremlin in Oekraïne.

Uit het rapport van Sayari blijkt dat in het eerste kwartaal van 2023 de financiële instellingen, waaronder Lanta Bank, meer dan het equivalent van 82 miljoen in euro’s, dollars en dirhammen uit de VAE hebben geïmporteerd.

Bloomberg was niet in staat om alle handels- en bedrijfsgegevens onafhankelijk te bevestigen, en het is niet duidelijk of de banken nog steeds de goud-voor-geld strategie gebruiken.

Hong Kong, VAE en Turkije

Sayari‘s gegevens gaven aan dat verschillende Russische kredietverstrekkers goud bleven verschepen voor bankbiljetten tot ten minste juli of augustus vorig jaar, zei Zachary Tvarozna, een senior analist bij het bedrijf. Hij zei dat de goudleveringen lijken te zijn uitgebreid naar Hong Kong, naast de VAE en Turkije.

De in Washington gevestigde leverancier van commerciële risico-informatie verzamelde de gegevens over de Russische handel van zogenaamde vrachtbrieven, die meestal de namen van de importeur en exporteur bevatten, evenals andere details over de zendingen.

De gegevens laten zien dat verschillende van dezelfde entiteiten die werden gebruikt om contant geld naar Rusland te verschepen, ook goud importeerden uit Rusland binnen vergelijkbare tijdsbestekken.

Netwerk van tussenpersonen

De schijnbare circulaire handel verliep via een netwerk van tussenpersonen, aldus het rapport, dat opmerkte dat de gegevens niet aangaven wie de uiteindelijke ontvangers van de valuta waren en of ze banden hadden met gesanctioneerde Russische entiteiten.

De persdienst van Lanta Bank heeft niet gereageerd op vragen per e-mail. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE reageerde niet op een verzoek van Bloomberg om commentaar, en de regering van Turkije weigerde commentaar te geven.

Rusland heeft te kampen met een tekort aan dollars en euro’s omdat het steeds meer wordt buitengesloten van het westerse financiële systeem. Het is mogelijk dat sommige banken van het land toegang zochten tot de valuta om import en andere transacties te vergemakkelijken.

Eén na grootste goudproducent ter wereld

De tactiek werd wijdverspreid nadat de Europese Unie en de VS beperkingen oplegden om de toegang van Rusland tot westerse valuta te beperken. Dit als onderdeel van sancties die werden ingevoerd als reactie op de oorlog tegen Oekraïne, aldus het onderzoek van Sayari.

Tot de klanten van het bedrijf behoren verschillende Amerikaanse toezichthouders.

Rusland is de op één na grootste goudproducent ter wereld en ontgint jaarlijks meer dan 330 ton van het edelmetaal.

Vroeger was het een van de grootste exporteurs, maar de zendingen naar handelscentra als Londen en New York zijn vrijwel opgedroogd in de nasleep van sancties tegen mijnbouwers en geldschieters.

Toezicht op transacties

Sindsdien heeft Rusland de binnenlandse verkoop verhoogd en is het overgestapt op alternatieve exportroutes. In het begin van de oorlog werden Turkije en de VAE belangrijke hubs, maar Amerikaanse sancties tegen Ruslands grootste goudmijnexploitanten in 2023 dwongen een aanzienlijk deel van de handel naar Hongkong te verhuizen.

De VAE, Turkije en China behoren nu tot de belangrijkste handelspartners van Rusland. Sinds eind 2023 hebben kredietverstrekkers in alle drie de landen het toezicht op transacties met Rusland verscherpt om te voorkomen dat ze de Amerikaanse sancties overtreden.

Deze drie jurisdicties zijn door Moskou ook gebruikt om handelsbeperkingen te omzeilen die de EU en de VS hebben opgelegd aan belangrijke technologieën, zoals geavanceerde chips, die door Rusland worden gebruikt om wapens te produceren.