Economie

Tesla heeft in januari precies 1 auto verkocht in Zuid-Korea

07-02-2024 08:29

Tesla
Bloomberg.

Heejin Kim, Bloomberg, 7 februari – Tesla verkocht in januari slechts één elektrisch voertuig (EV) in Zuid-Korea, omdat een forse tegenwind, van veiligheidszorgen tot de prijs en een gebrek aan oplaadinfrastructuur, op de vraag drukt.

Lees ook: Verkoop elektrische auto’s Zuid-Korea daalt door angst voor autobrand

De verkoop van een enkel Model Y SUV door het bedrijf was de slechtste maand sinds juli 2022, toen de in Austin, Texas gevestigde automaker helemaal geen voertuigen verkocht. Dit blijkt uit gegevens van de in Seoul gevestigde onderzoeker Carisyou en het Koreaanse ministerie van Handel.

Van alle autofabrikanten tezamen daalde het aantal geregistreerde nieuwe EV’s in Korea in januari met 80% ten opzichte van december, zo blijkt uit gegevens van Carisyou.

Afnemend enthousiasme

Autofabrikanten hebben te maken met een afnemend enthousiasme voor EV’s in Zuid-Korea nu consumenten door de hogere rente en inflatie hun uitgaven aan banden leggen, terwijl ook de bezorgdheid over brandende accu’s en een tekort aan snelladers de vraag dempt.

Tesla’s laagverkopende januari markeert een belangrijke verschuiving voor het merk, aangezien zijn in China geproduceerde Model Y vorig jaar een van de best verkopende modellen was.

Volgens Lee Hang-Koo, hoofd van het Jeonbuk Institute of Automotive Convergence Technology, hebben veel early adopters al EV’s gekocht en zijn consumenten voor het grote publiek nog niet van plan om ze aan te schaffen. De populariteit van Tesla wordt ook geschaad door zijn banden met China, zei hij.

“De meeste Koreanen die Tesla’s wilden kopen, hebben er al een gekocht,” zei Lee.

“Sommige mensen houden de laatste tijd niet meer van Tesla nadat ze erachter kwamen dat sommige auto’s in China worden gemaakt,” waarbij consumenten zich zorgen maken over de kwaliteit van de productie, zei hij.

Subsidies

De Koreaanse verkoop van EV’s wordt ook beïnvloed door sterke seizoensgebonden schommelingen in de vraag. Veel mensen vermijden de aankoop van voertuigen in januari omdat ze willen wachten op de aankondiging van subsidies door de overheid, aldus Lee.

In een verklaring aan Bloomberg News zei een woordvoerder van Tesla in Korea dat consumenten de aankoop van EV’s uitstelden voor de bevestiging van subsidies.

Tesla heeft daar ook te kampen met tegenwind. In juli 2023 stelde het bedrijf de verkoopprijs van het in China geproduceerde Model Y vast op 56.990.000 won (43.000 dollar), waarmee het onder de drempel van 57 miljoen won kwam die auto’s in aanmerking laat komen voor een volledige overheidssubsidie.

In het plan voor 2024, dat dinsdag werd aangekondigd, is het niveau verlaagd naar 55 miljoen won, waardoor de subsidie voor Tesla’s Model Y met de helft is afgenomen.