Binnenland

Uitkomst spoedoverleg: OM en politie gaan sneller en directer optreden tegen actievoerders

07-02-2024 14:28

robert coolen/Shutterstock

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben afgesproken om sneller en directer op te treden tegen actievoerders die de wet overtreden. Dit kan resulteren in onmiddellijke boetes ter plaatse. Als het niet mogelijk is om direct op te treden, zullen de overtreders achteraf worden beboet en vervolgd, meldt het ANP.

Deze maatregelen zijn het resultaat van een spoedoverleg woensdagochtend tussen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz, het OM en de politie naar aanleiding van recente boerenprotestacties, snelwegblokkades door Extinction Rebellion (XR) en protesten waarbij verwerpelijke leuzen werden gescandeerd.

Illegale handelingen niet getolereerd

De betrokken instanties zijn vastbesloten om strenger op te treden tegen wat zij beschouwen als illegale acties of zelfs misdrijven. Ze benadrukken dat de recente activiteiten geen legitieme demonstraties zijn, maar illegale handelingen die niet getolereerd zullen worden.

Dit gezamenlijke standpunt is uiteengezet in een verklaring waarin wordt gesteld dat de actievoerders niet zullen wegkomen met hun gedrag.

De beslissing om harder op te treden volgt op recente gebeurtenissen die als onacceptabel worden beschouwd. De autoriteiten willen een duidelijk signaal afgeven dat dergelijke acties consequenties zullen hebben en dat de wet strikt zal worden gehandhaafd om de openbare orde te handhaven.