Portemonnee

Vermogen jonge Amerikanen sinds 2019 met 80% gestegen

07-02-2024 19:03

Dollar
Shutterstock.

Alex Tanzi, Bloomberg, 7 februari 2024 – Jonge Amerikanen hebben de oudere generaties ruimschoots overtroffen in vermogensgroei sinds de pandemie, deels dankzij de hausse in aandelen, volgens onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York.

Voor volwassenen onder de 40 jaar is de totale rijkdom sinds 2019 met 80% gestegen, vergeleken met 10% voor mensen tussen de 40 en 54 jaar en 30% voor mensen boven de 55 jaar, schreven economen van de New York Fed in een blogpost.

De jongste generaties, verreweg de armste, ontvingen veel van de fiscale stimulans uit het Covid-tijdperk, waardoor ze extra spaargeld kregen om in aandelen te investeren, ontdekten de onderzoekers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Aandelen kenden een explosieve groei in die periode, maar het zijn ook risicovolle activa die de vermogensgroei snel kunnen doen omslaan als de markten instorten.

Ouderen veel rijker

Over het geheel genomen blijft de collectieve rijkdom van jongvolwassenen een fractie van wat ouderen in de loop van decennia hebben vergaard.

In 2019 bezaten personen onder de 40 slechts 5,7% van het totale Amerikaanse vermogen, terwijl ze 37% van de bevolking uitmaakten, schreven de economen van de New York Fed.

Dat verklaart ook de procentuele groei van de rijkdom in vergelijking met oudere generaties.

“De groep onder de 40 jaar kende een veel grotere toename van het aandeel in de aandelenportefeuille dan de oudere groepen”, schreven de economen van de New York Fed.

“Deze grotere blootstelling aan aandelen – de snelst groeiende financiĆ«le activaklasse in deze periode – stelde jongere volwassenen in staat om een hogere groei in zowel financiĆ«le activa als totale rijkdom te registreren.”