Binnenland

Voormalig Ronald McDonald Huis Amsterdam wordt permanente noodopvanglocatie voor dakloze gezinnen

07-02-2024 18:21

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) Foto: Maarten Brante.

Amsterdam breidt haar voorzieningen voor dakloze gezinnen uit met de aankoop van het voormalige Ronald McDonald Huis aan de Amstelveenseweg, dat vanaf oktober dienst zal doen als permanente noodopvanglocatie. Deze nieuwe faciliteit zal plaats bieden aan ongeveer twintig Amsterdamse gezinnen, die door verschillende omstandigheden dakloos zijn geworden, meldt het ANP.

Het toevoegen van deze locatie aan de bestaande twaalf permanente en twee tijdelijke opvanglocaties in de hoofdstad verhoogt het totale aantal beschikbare opvangplaatsen voor dakloze gezinnen tot gemiddeld zo’n 210.

Drie tot zes maanden opvang

De gemeente benadrukt dat de opvang op de nieuwe locatie aan de Amstelveenseweg in principe bedoeld is voor een periode van drie tot zes maanden. Echter, voor sommige gezinnen kan het vinden van een nieuwe woning binnen deze termijn een uitdaging vormen. Dit benadrukt de complexiteit van het probleem van dakloosheid en de noodzaak van voortdurende ondersteuning.

Groeiende groep dak- en thuislozen

In een bredere context heeft de gemeente vorig jaar juli aangekondigd om de komende jaren extra middelen, tot wel 20 miljoen euro, te investeren in opvang en ondersteuning voor dak- en thuisloze mensen. Deze toename in financiƫle toewijding komt voort uit een groeiende groep dak- en thuislozen, volgens opvangwethouder Rutger Groot Wassink wordt dit mede veroorzaakt door de coronacrisis en de stijgende inflatie.

Amsterdam heeft samen met andere grote steden, waaronder Rotterdam, Den Haag en Utrecht, recentelijk ook bij het Rijk om extra financiƫle steun gevraagd om meer opvangplekken voor daklozen te kunnen realiseren.