Binnenland

Alliantie kernenergie Limburg presenteert eind maart bevindingen onderzoek

08-02-2024 13:11

Kernenergie
Shutterstock.

Een alliantie, die de mogelijkheid van kleine kerncentrales in in Limburg onderzoekt, heeft inmiddels met alle gemeenten in de provincie gesproken. Dat laat Ruut Schalij, coördinator voor kernenergie in Limburg, weten. Provinciale Staten kunnen naar verwachting eind maart informatie verwachten over de bevindingen van deze alliantie, zoals aangegeven door een woordvoerder van het college van Gedeputeerde Staten.

Small Modular Reactors (SMR’s)

De alliantie is geïnitieerd door de provincie Limburg en omvat onder andere overheden, fabrikanten van kleine kerncentrales, energiebedrijven en de industrie. In Arnhem gaf Schalij een presentatie aan Statenleden van de provincie Gelderland, waar ook interesse bestaat voor de aanleg van kleine kerncentrales, ook wel Small Modular Reactors (SMR’s) genoemd.

Het samenwerkingsverband in Limburg heeft inmiddels met alle gemeenten gesproken, waarvan de reacties uiteenlopen. Sommige gemeenten willen snel beginnen met de aanleg van een centrale, terwijl anderen terughoudender zijn. Er is ook aanzienlijke belangstelling vanuit de industrie, aldus Schalij.

Concrete plannen of locaties zijn nog niet vastgesteld, maar mogelijkheden zijn er, zoals het chemieterrein Chemelot in Geleen. De volgende stap is het onderzoeken van draagvlak onder omwonenden van potentiële locaties, nadat een gemeente een concreet plan heeft ontwikkeld.

Nog geen bestaande SMR’s

Echter, een uitdaging volgens Schalij is dat SMR’s momenteel alleen op papier bestaan, en het kan nog tot de jaren dertig duren voordat ze werkelijkheid worden. Dit betekent dat als de ontwikkeling van zo’n centrale pas begint in die periode, het nog vele jaren zal duren voordat deze operationeel is.

De provinciale woordvoerder kondigt aan dat aan het einde van het kwartaal informatie zal worden gedeeld met Provinciale Staten over kennisdeling en lopend haalbaarheidsonderzoek, inclusief locatiefactoren.