Buitenland

Dierenrechtenclub PETA komt op voor plastic neppaarden in draaimolens

08-02-2024 10:06

Draaimolen
Een plastic paard dat wordt misbruikt door kinderen en is gedoemd voor eeuwig rondjes te lopen. Shutterstock.

Bert Brussen, TPO, 8 februari 2024 – PETA kent u waarschijnlijk van het betere dierenrechtenactivisme en in het oog springende propaganda. Maar nu blijkt dat PETA ook opkomt voor de rechten van niet bestaande dieren van hout of plastic. Zo zou PETA graag zien dat de plastic of houten paarden van klassieke draaimolens worden vrijgelaten vervangen door iets anders.

Dat blijkt althans uit een brief die PETA heeft verstuurd aan Chanche Rides, de grootste draaimolenfabrikant van de VS.

Onbedoelde uitbuiting van wezens met gevoel

In die brief schrijft PETA:

“Er moet een einde komen aan het fabriceren van draaimolens met nepdieren omdat die het misbruiken van dieren voor amusement en transport normaliseren. Levende dieren die worden gebruikt voor amusement worden misbruikt en gedood

We moeten kinderen leren respect en mededogen te hebben voor alle levende, voelende wezens kan helpen een rechtvaardigere en barmhartigere wereld te creƫren.

Het begrip van dieren is in de loop der decennia geƫvolueerd. Draaimolens met een dierenthema vieren onbedoeld de uitbuiting van wezens met gevoel.

Alle dieren zijn denkende, voelende, aanhankelijke, speelse en sociale wezens die hunkeren naar vrijheid van onderdrukking.

Draaimolens met dierenthema’s versterken het idee dat deze wezens met gevoel er alleen maar zijn voor ons vermaak, in plaats van individuen met hetzelfde vermogen om angst, pijn, vreugde en liefde te ervaren als ieder van ons.”

Wipkippen en suikerspinnen

PETA raadt aan nepdieren te vervangen door “auto’s, raketten, vliegtuigen of bulldozers”. Al is het de vraag of het een goed idee is om kinderen aan te leren gebruik te maken van CO2-uitstotende fossielebrandstofvoertuigen. Om safe te zijn raden wij daarom uitsluitend “sterren, regenbogen en bezems” aan.

Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet alleen om de meestal in draaimolens gebruikte neppaarden maar ook om andere nepdieren.

Het wachten is nu op een oproep tot verbod op wipkippen, suikerspinnen en computermuizen.