Politiek Buitenland

EU wil 55 Russische bedrijven en meer dan 60 Russen sanctioneren

08-02-2024 14:26

Oekraïne
(AP Photo/Libkos)

Alberto Nardelli, Bloomberg, 8 februari 2024 – De Europese Unie heeft voorgesteld om ongeveer 55 bedrijven en meer dan 60 personen sancties op te leggen als onderdeel van een nieuw pakket maatregelen om twee jaar na de Russische inval in Oekraïne te vieren.

De beperkingen zouden gericht zijn op personen en bedrijven die betrokken zijn bij de productie van wapens en het leveren van belangrijke technologieën en elektronica die door Russische defensiebedrijven worden gebruikt om de wapens te bouwen. Dit blijkt uit documenten die Bloomberg heeft ingezien.

De voorstellen, die de steun van alle lidstaten nodig hebben voordat ze worden aangenomen, zouden ook gericht zijn op scheepvaartbedrijven die het transport en de logistiek hebben verzorgd om munitie van Noord-Korea naar Rusland te vervoeren. Noord-Korea heeft Rusland honderdduizenden artilleriegranaten geleverd.

13e sanctiepakket sinds invasie

Het sanctiepakket, het 13e sinds de invasie, zal naar verwachting beperkt van omvang zijn, meldde Bloomberg eerder. Een groep lidstaten heeft er bij het blok op aangedrongen om ambitieuzer te zijn en nieuwe economische sancties toe te voegen.

Een woordvoerder van de afdeling buitenlands beleid van de EU reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

De huidige voorstellen omvatten ook het toevoegen van verschillende militaire en andere functionarissen en politici – waaronder Alexey Dyumin, de voormalige veiligheidsagent van de Russische president Vladimir Poetin. Ook de huidige gouverneur van de regio Tula – en directeuren van bedrijven aan de sanctielijsten vallen hieronder, zo blijkt uit de documenten.

De lijsten kunnen nog veranderen voordat ze door de lidstaten zijn goedgekeurd.