Binnenland

Experts bezorgd over behandelingen voor kinderen met ontwikkelings- en leerstoornissen

08-02-2024 16:56

Kinderen
Shutterstock.

Een groep hoogleraren, samen met andere experts op het gebied van kinderontwikkeling, uit hun bezorgdheid over behandelingen voor kinderen met ontwikkelings- en leerstoornissen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze effectief zijn. In een open brief waarschuwen ze voor de behandelingen die ouders en kinderen tijd, geld en energie kosten.

“Baat het niet, dan schaadt het dus wel”, benadrukt Mijna Hadders-Algra, een van de initiatiefnemers en hoogleraar ontwikkelingsneurologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Verouderde neurologische inzichten

De brief, ondertekend door negen hoogleraren en andere deskundigen, beschrijft de behandelingen als een “wildgroei”, waarbij bij verschillende behandelingen wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat ze daadwerkelijk de ontwikkelingsproblemen kunnen verbeteren. Soms zijn deze behandelingen zelfs gebaseerd op verouderde neurologische inzichten.

Bovendien kunnen ze volgens de experts misleidende informatie geven over de oorzaken van leer- en ontwikkelingsstoornissen, waardoor de illusie wordt gewekt dat kinderen kunnen genezen worden van bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie.

‘Financier dergelijke behandelingen niet langer’

De experts doen een beroep op de politiek om dergelijke behandelingen niet langer te financieren en hebben de brief ook verspreid onder diverse organisaties in het onderwijs en de zorg. Ze wijzen erop dat ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen vaak wanhopig zijn en alles willen proberen om de ontwikkeling van hun kinderen te verbeteren.

Hierdoor worden ze vatbaar voor beloften van behandelingen die uiteindelijk niet effectief blijken te zijn, wat tot grote teleurstelling kan leiden.