Binnenland

Nederland gaat F-35’s voortaan zelf onderhouden in het nieuwe National Air Vehicle Depot

08-02-2024 09:00

JSF
F-35 gevechtsvliegtuig, foto @Mike Mareen, Shutterstock.com

Nederland heeft een belangrijke stap gezet door als één van de eerste Europese landen zelfstandig groot onderhoud uit te voeren aan F-35 gevechtsvliegtuigen. Het nieuwe F-35 National Air Vehicle Depot, gevestigd op Vliegbasis Woensdrecht, is officieel geopend, meldt het ministerie van Defensie.

Voorheen moesten F-35’s voor onderhoud naar een depot in Italië vliegen, maar nu kunnen veel van deze werkzaamheden in eigen land worden uitgevoerd. Dat levert de luchtmacht aanzienlijke besparingen op voor zowel tijd als kosten.

Vereiste expertise

Het behouden van specifieke kennis over de F-35 is van groot belang voor Nederland, en daar draagt deze ontwikkeling aan bij. Een deel van het personeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht is omgeschoold van F-16-deskundige naar F-35-specialist. Hierdoor beschikt Nederland over de vereiste expertise voor het uitvoeren van dit onderhoud.

De vernieuwde hangar van het F-35 National Air Vehicle Depot is volgens het ministerie van Defensie het resultaat van jaren van inspanning. De hangar werd voorheen gebruikt voor werkzaamheden aan de F-16, maar voldoet na een grondige verbouwing nu aan alle eisen voor onderhoud, modificaties en reparaties aan de F-35.

De opening van dit depot markeert een bijzondere mijlpaal, aangezien tot nu toe alleen de Britse luchtmacht in Europa zelfstandig onderhoud aan de F-35 uitvoerde.