Economie

Scherpste daling prijzen Duits vastgoed in 60 jaar tijd

08-02-2024 11:07

Gesloopt gebouw
Shutterstock.

Laura Malsch, Bloomberg, 8 februari 2024 – Prijzen voor Duits residentieel vastgoed noteerden in 2023 de scherpste daling in 60 jaar, omdat hogere financieringskosten en tanende politieke steun potentiële huizenkopers ontmoedigden.

Lees ook: ‘Grootste vastgoedcrisis sinds financiële crisis’ komt naar Europa

Terwijl de prijzen voor appartementen en eengezinswoningen met respectievelijk 9% en 11% daalden, kelderden meergezinswoningen met 20% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens de Duitse vastgoedindex gepubliceerd door het Kiel Institute for the World Economy.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De daling van vastgoedbeleggingen is een teken dat met name grote kopers het afgelopen jaar risicomijdender zijn geworden en alleen bereid waren om huizen tegen flinke kortingen te kopen.

Voor starters kwamen daar nog de aflopende overheidssubsidies bij en de stijgende hypotheekrente. Strengere regels voor energie-efficiëntie en hogere materiaalprijzen zorgden bovendien voor een afkoeling van de vraag naar bestaande woningen, waardoor het moeilijk is om de kosten voor toekomstige renovaties in te schatten.

Financiële crisis 2009

De prijserosie van vorig jaar volgt op een soortgelijke ongekende vastgoedrally na de financiële crisis van 2009. De winsten versnelden vervolgens tijdens de Covid-19 pandemie, waarbij de prijzen begin 2022 hun piek bereikten.

Lees ook: Slecht nieuws voor Duitse economie blijft zich maar opstapelen

Toch laten de cijfers voor het vierde kwartaal zien dat de daling binnenkort de bodem zou kunnen bereiken. De prijzen voor meergezinswoningen stegen zelfs met 5% in het laatste kwartaal van 2023, wat suggereert dat de interesse van investeerders in Duits residentieel vastgoed terugkeert.