Politiek

Tweede Kamerfracties willen meer helderheid over verloop formatiegesprekken

08-02-2024 15:34

Tweede Kamer
Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Acht Tweede Kamerfracties hebben informateur Ronald Plasterk verzocht om meer helderheid te verschaffen over het verloop van de formatiegesprekken. D66, CDA, GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie, Denk, Partij voor de Dieren en Volt willen met name inzicht krijgen in de financiële documenten die zijn opgevraagd. Ook willen de fracties de stand van zaken betreffende de gesprekken over de rechtsstaat tussen de vier partijen, die betrokken zijn bij de formatie.

Deze niet-formerende partijen eisen dat Plasterk deze vragen beantwoordt in zijn verslag, dat naar verwachting maandag wordt gepresenteerd.

Mogelijke extra kostenposten

De partijen zijn met name geïnteresseerd in de informatie die is opgevraagd bij de ministeries met betrekking tot mogelijke extra kostenposten, waarover NSC-leider Pieter Omtzigt bijzonder verontrust is. De acht partijen willen weten of deze verzoeken enkel betrekking hebben op tegenvallers en of het ministerie van Financiën een volledig actueel overzicht heeft gegeven van de overheidsfinanciën.

Er zijn zorgen geuit dat de formatietafel een vertekend beeld heeft gekregen door de beperkte aard van de verzoeken en het ontbreken van duidelijke aantekeningen vanuit het ministerie van Financiën.

Gezamenlijke basislijn

Daarnaast wordt er door de acht partijen geïnformeerd naar de status van het vinden van een gezamenlijke basislijn met betrekking tot de rechtsstaat en of er al dan niet overeenstemming is bereikt over internationale verdragen. Verder willen ze weten of uitspraken van politici van de formerende partijen hebben geleid tot aanvullende discussies over de interpretatie of wijziging van deze basislijn.

Hoewel deze partijen geen meerderheid vormen, dringen ze aan op het beantwoorden van hun vragen in het verslag van Plasterk.