Economie

‘Verhoogd risico op recessie Europese economieën’

08-02-2024 14:37

Euro
Illustratiefoto @Shutterstock.

Jana Randow, Bloomberg, 8 februari 2024 – Europese economieën kregen een slechte beoordeling in een enquête onder deskundigen die verhoogde recessierisico’s liet zien als gevolg van geopolitieke conflicten en hogere energiekosten.

In de eurozone is de kans op twee opeenvolgende kwartalen van afnemende productie tegen het einde van het jaar het grootst in Duitsland en Nederland met 38%, volgens een driemaandelijkse peiling van het ifo Institute en het Swiss Economic Policy Institute. In de VS is dat 26%.

Sterke groei in Italië en Spanje

Het blok van 20 landen stagneerde eind 2023 en vermeed een recessie met een kleine marge doordat een sterkere groei in Italië en Spanje een terugval in Duitsland compenseerde. De vooruitzichten voor een snelle ommekeer zijn klein en de Europese Centrale Bank voorspelt aanhoudende zwakte op de korte termijn.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De oorlog woedt nog steeds in Oekraïne en de spanningen in het Midden-Oosten dreigen de toeleveringsketens en energieleveringen opnieuw te verstoren. Deze onzekerheid dreigt de uitgaven en investeringen te ondermijnen, terwijl de prijsdruk als reactie hierop zou kunnen toenemen.

Het onderzoek, dat donderdag werd gepubliceerd, werd van 7 december tot 21 december 2023 uitgevoerd onder 1431 economische experts uit 124 landen.