Politiek

Kabinet wil bestaanszekerheid vergroten: actief wijzen op recht op uitkeringen of voorzieningen

09-02-2024 16:36

Armoede
Shutterstock.

Redactie, TPO, 9 februari 2024 – Het kabinet wil graag dat UWV, SVB en gemeenten actief mensen gaan informeren over uitkeringen en voorzieningen, waar zij mogelijk recht op hebben. Het doel is om het gebruik van deze regelingen te bevorderen en daarmee de bestaanszekerheid van burgers te vergroten, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ministers Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen hebben het wetsvoorstel hiervoor vandaag opengesteld voor internetconsultatie.

Onwetendheid

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun recht op uitkeringen of voorzieningen van de overheid, of maken hier om verschillende redenen geen gebruik van. Dit kan leiden tot situaties waarin mensen onder het sociaal minimum terechtkomen, met een verhoogd risico op geldzorgen, armoede en schulden tot gevolg.

Het kabinet wil dit aanpakken door ervoor te zorgen dat regelingen terechtkomen bij degenen die er recht op hebben.

Uitwisselen persoonlijke gegevens

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk voor UWV, SVB en gemeenten om persoonlijke gegevens uit te wisselen en te verwerken, zodat kan worden vastgesteld of mensen recht hebben op een uitkering of andere vormen van ondersteuning. Deze organisaties kunnen hiervoor hun eigen gegevens gebruiken en informatie uitwisselen onderling en met andere relevante partijen.

Vervolgens kunnen zij mensen actief informeren over hun (mogelijk) recht op een uitkering of ondersteuning, maar alleen nadat zij expliciet hebben aangegeven hiervoor open te staan.