Politiek

Minister van Financiën: ‘Overheidsfinanciën zijn juist heel gezond’

09-02-2024 14:24

Euro
Shutterstock.

Redactie, TPO, 9 februari 2024 – Demissionair minister Van Weyenberg van Financiën weerlegt het idee dat er “iets onbegrijpelijks” aan de hand zou zijn met de overheidsfinanciën, meldt de NOS. Hij benadrukt dat deze juist “heel gezond” zijn. Volgens hem zijn er altijd tegenvallers en risico’s, maar deze worden keurig opgenomen in de begroting.

Zijn reactie komt naar aanleiding van het vertrek van Nieuw Sociaal Contract (NSC) uit de formatie, nadat NSC-leider Pieter Omtzigt verklaarde pas op het laatste moment geïnformeerd te zijn over financiële tegenvallers. Omtzigt stelde dat “de financiële situatie veel ernstiger is dan gedacht”.

‘Geen enkele reden tot zorg’

Van Weyenberg, de opvolger van Sigrid Kaag, die nu VN-gezant is voor de wederopbouw van Gaza, onthoudt zich van een uitgebreide beoordeling van de formatie. Hij ziet echter geen reden tot zorg en is van mening dat de situatie prima is. Hij wijst erop dat tijdens de formatieronde aan alle ministeries is gevraagd om een lijst met tegenvallers en risico’s op te stellen, wat resulteerde in uitgebreide lijsten.

‘Stiekeme wensen van de ministeries’

Hij vergelijkt deze lijsten met Sinterklaaslijstjes, inclusief “stiekeme wensen” van de ministeries: “Ik zag vergelijkingen met lijstjes van kinderen met Sinterklaas en dat herken ik wel als minister van Financiën.”

In maart zal hij, zoals gebruikelijk, met alle ministeries overleggen over de Voorjaarsnota, met als doel te komen tot een degelijke begroting.