Politiek

Rijk trekt ruim 386 miljoen uit voor 22 nieuwe ‘Regio Deals’

09-02-2024 16:20

Redactie, TPO, 9 februari 2024 – Het Rijk wijst in totaal 386,4 miljoen euro toe aan 22 regio’s via de vijfde ronde van de zogeheten Regio Deals. Dit geld is bedoeld om plannen te ondersteunen die gericht zijn op het verbeteren van de leef-, woon- en werkomstandigheden van de inwoners en ondernemers in deze gebieden.

De Regiodeals bieden een kans voor Rijk en regio om gezamenlijk te werken aan bestaanszekerheid, leefbaarheid en gemeenschapszin, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Diversiteit aan regio’s

De geselecteerde voorstellen omvatten een diversiteit aan regio’s, waaronder plattelandsgebieden, stedelijke omgevingen, Caribisch Nederland en grensregio’s. De komende tijd zullen deze voorstellen verder worden uitgewerkt tot volwaardige Regio Deals, waarbij alle betrokken partijen – overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen – worden betrokken.

Rijk financiert maximaal de helft

Een Regio Deal houdt in dat de regio zelf met plannen komt om complexe vraagstukken aan te pakken, zoals het vergroten van leefbaarheid, het verbeteren van onderwijs-arbeidsmarktverbindingen en het verduurzamen van gebouwen en bedrijventerreinen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering, met een eenmalige bijdrage tussen de 5 en 40 miljoen euro, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project.

Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Voor een klein land als Nederland zijn de verschillen tussen regio’s te groot. Terwijl het pas goed gaat met Nederland als het in iedere regio goed gaat. Daarom hebben we de Regiodeals in het leven geroepen. Daarmee maken we werk van gelijke kansen op goed wonen, leven en werken, waar je ook woont. Van Groningen tot Limburg, met de 22 deals die vandaag zijn aangewezen kunnen regio’s aan de slag met die zaken die voor hen belangrijk zijn. Zoals onderwijs dat beter aansluit op de lokale arbeidsmarkt, een gezondere woonomgeving of betere bereikbaarheid.”

Selectieprocedure

Bij de selectie van de Regio Deals kijkt het kabinet naar verschillende aspecten, waaronder de omvang, urgentie en complexiteit van de opgave, de integrale aanpak, de financiële betrokkenheid van verschillende partijen. Maar ook de mate van betrokkenheid van regionale overheden, inwoners en bedrijven.

Deze vijfde ronde van Regio Deals vormt een voortzetting van eerdere initiatieven, waarbij in totaal 44 Regio Deals zijn gestart. Naar verwachting zal later in 2024 een zesde ronde volgen, waarvoor het kabinet in totaal 900 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de vierde, vijfde en zesde ronde.