Politiek

Wet Kwaliteit incassodienstverlening 1 april van kracht: mensen met schulden beter beschermd

09-02-2024 16:46

William Potter/Shutterstock

Redactie, TPO, 9 februari 2024 – De Wet Kwaliteit incassodienstverlening treedt op 1 april in werking, waardoor mensen met schulden beter worden beschermd. Incassodienstverleners zijn vanaf die datum verplicht zich te registreren en te voldoen aan specifieke kwaliteitseisen, meldt het ANP.

Dit biedt niet alleen meer duidelijkheid voor schuldeisers over de mogelijkheden van incassobureaus, maar helpt volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid ook schuldenaren bij een meer transparante afhandeling van hun schulden. De ministerraad heeft ingestemd met de uitvoering van de bijbehorende regels.

Einde misstanden in incassopraktijken

Demissionair minister Franc Weerwind benadrukt dat incassodienstverlening draait om dienstverlening en dat misstanden en onjuist gedrag niet thuishoren in deze sector. Met de vastgestelde eisen kunnen zowel schuldeisers als schuldenaren rekenen op kwalitatieve en duidelijke ondersteuning bij schuldenafhandeling.

De wet beoogt ook een einde te maken aan misstanden in incassopraktijken, die vaak resulteren in verdere problemen voor mensen met schulden in plaats van hulp.

Stapeling van incassokosten beperkt

De wet legt onder andere eisen op voor de omgang met schuldenaren en schuldeisers, klachtbehandeling, vakbekwaamheid en informatievoorziening vanaf 1 april. Bovendien worden stapeling van incassokosten bij terugkerende vorderingen beperkt, wat vanaf 1 oktober van kracht wordt. Nieuwe incassodienstverleners moeten zich vanaf 1 april dit jaar direct registreren in een openbaar register, terwijl bestaande dienstverleners dit voor 1 april 2025 moeten doen.

De Inspectie Justitie en Veiligheid houdt toezicht op de naleving van de kwaliteitseisen en registratieplicht, waarbij handhaving mogelijk is bij niet-naleving.