Economie

Duitse kantoorvastgoedmarkt duikt verder afgrond in

12-02-2024 08:56

Gesloopt gebouw
Depositphotos.com

Laura Malsch, Stephan Kahl, Bloomberg, 12 februari 2024 – De Duitse markt voor kantoorgebouwen lijdt onder de sterkste daling in twee decennia als gevolg van hogere financieringskosten en trage return-to-office trends en verzuurde beleggerslust.

Lees ook: Hoe de vastgoedcrisis zich naar banken verspreidt

De neergang versnelde in het vierde kwartaal met een daling van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens gegevens die maandag werden gepubliceerd door de Duitse bankenvereniging VDP.

Voor het hele jaar daalden de prijzen met meer dan 10%, het meest sinds het begin van de records in 2003, en de vooruitzichten zijn een verdere daling aan het begin van 2024.

Gematigde vraag

De crisis in onroerend goed treft kantoren harder dan woningen, zegt Jens Tolckmitt, directeur van VDP. Terwijl de Duitse economie hapert en de onzekerheid over de volledige terugkeer van werknemers naar kantoor toeneemt, “blijft de vraag naar kantoren gematigd”, voegde hij eraan toe.

Lees ook: De dagen van Duitsland als industriële supermacht zijn mogelijk geteld

De problemen in de commerciële vastgoedmarkt dreigen sommige banken in een crisis te storten. De bezorgdheid over de blootstelling aan de sector neemt toe en met name Duitse kredietverstrekkers worden door investeerders steeds kritischer gevolgd.

Het aandeel van Deutsche Pfandbriefbank AG daalde vrijdag naar een historisch dieptepunt.

Gedekte financieringsbehoefte

Eerder vorige week zei Deutsche PBB dat het voorzieningen had getroffen om potentiële verliezen te dekken als gevolg van de zwakte op de commerciële vastgoedmarkten. In een poging om de markten te kalmeren, benadrukte de bank dat haar financieringsbehoefte voor het jaar al grotendeels was gedekt.

Omdat potentiële kantoorkopers nog steeds hogere kortingen vragen dan de meeste verkopers bereid zijn te bieden, zal het Duitse commerciële vastgoed waarschijnlijk zwak blijven, aldus Tolckmitt van VDP.

“Begin 2024 zit de markt nog steeds in een neerwaartse spiraal, met prijzen die blijven dalen,” zei hij.

 

Vond je dit een leuk artikel? Steun dan TPO door een TPO Premium-abonnement te nemen.

KLIK HIER!