Politiek

Omtzigt neemt deel aan slotoverleg met informateur Plasterk

12-02-2024 10:57

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt

Pieter Omtzigt, leider van NSC, keert maandag na bijna een week afwezigheid terug naar de formatiegesprekken in Den Haag. Hij erkent dat zijn vertrek, waarover hij zijn collega’s en de informateur per app informeerde, “niet de meest chique manier” was, meldt de Telegraaf.

Vorige week veroorzaakte Omtzigt ophef door de onderhandelingen te verlaten en de media eerder te informeren dan zijn collega-partijleiders van PVV, VVD en BBB, alsook de informateur Ronald Plasterk per app af te melden. Daarna trok hij zich terug in Enschede, uitgeput van de situatie.

 

Verslag informateur Plasterk

Maandag zit Omtzigt voor het eerst sinds zijn vertrek weer aan tafel bij Plasterk om het verslag van de informateur in te zien, dat waarschijnlijk vanmiddag wordt gepubliceerd. Hoewel Plasterk vorige week Omtzigt flink bekritiseerde vanwege zijn vertrek en het negeren van verdere gespreksuitnodigingen, ziet Omtzigt hier weinig kwaad in.

Hij benadrukt: “Voor ons was de formatie dinsdag afgerond.” Omtzigt blijft Plasterk verwijten dat hij informatie niet deelde, met name over documenten met financiële tegenvallers die al geruime tijd bij de informateur lagen: “Als de stukken niet beschikbaar zijn, moet je eigenlijk opnieuw beginnen.”

‘Financiële vraagstukken niet de hoofdreden’

Hoewel Omtzigt vorige week financiële vraagstukken aanhaalde als reden voor zijn vertrek, benadrukt hij dat dit niet de hoofdreden was. Hij verwijst naar de voortdurende conflicten tussen de formerende partijen en het feit dat vertrouwelijke gesprekken op straat belandden. Omtzigt wijst op de sfeer van lekken en tweets tussen de formerende vier, en erkent dat de atmosfeer gedurende de weken niet optimaal was.