Binnenland

Spanningspiek in Oude Pekela goed voor zo’n 140.000 euro schade

12-02-2024 16:09

sirastock/Shutterstock

Inwoners van Oude Pekela leden eind januari aanzienlijke schade ten gevolge van een spanningspiek, die volgens de netbeheerder Enexis in totaal ongeveer 140.000 euro bedroeg, meldt het ANP. Inmiddels hebben 110 gedupeerde huishoudens zich gemeld, waarvan de meest acute problemen inmiddels zouden zijn opgelost.

Koperdiefstal in transformatorhuis

Een kleine 250 huishoudens in het Groningse dorp Oude Pekela werden ‘s nachts getroffen door een stroomuitval als gevolg van een piek in de spanning aan het einde van vorige maand. Deze spanningspiek, die op korte termijn tot zo’n 400 volt opliep – aanzienlijk hoger dan de gebruikelijke netspanning van 220 tot 240 volt – leidde tot de verbranding van huishoudelijke apparaten, zoals verwarmingsinstallaties.

De ongewoon hoge spanning werd veroorzaakt door koperdiefstal in een transformatorhuis in Oude Pekela.

Niet altijd vergoed door verzekeraars

In eerste instantie gaf Enexis aan dat zij de schade door de stroomstoring niet zou vergoeden, aangezien deze niet door henzelf was veroorzaakt, maar door een externe factor, namelijk de koperdiefstal. Enexis verwees de getroffenen naar hun inboedelverzekering.

Toen echter bleek dat bijna negentig huishoudens niet of onvoldoende werden geholpen door hun verzekeraar, besloten Enexis en de gemeente Pekela gezamenlijk te onderzoeken hoe zij de mensen met schade financieel konden ondersteunen.