Politiek Buitenland

Antisemitisme terug van weggeweest bij Britse Labour Party

13-02-2024 11:08

Vlag van Israël in brand gestoken

Lucy White, Alex Wickham, Bloomberg, 13 februari 2024 – De Bitse Labour-partij heeft haar steun ingetrokken voor haar kandidaat voor een vacante parlementszetel in het noorden van Engeland. De partij zwichtte voor de druk om de banden met Azhar Ali te verbreken vanwege antisemitische opmerkingen die hij vorig jaar zou hebben gemaakt.

De belangrijkste oppositiepartij van het Verenigd Koninkrijk trok haar steun terug voor Ali in de speciale Rochdale-verkiezingen van 29 februari. Dit nadat hij op een lokale partijbijeenkomst had gesuggereerd dat Israël opzettelijk de aanslagen van 7 oktober had laten gebeuren en Joodse mensen in de media de schuld gaf van kritiek op pro-Palestijnse wetgevers.

Help mee met TPO, word nu abonnee!

De beslissing van Labour om Ali te schrappen betekent in feite dat de partij geen kandidaat meer zal hebben bij de tussentijdse verkiezingen in Rochdale. Dit omdat het volgens de kiesregels te laat is voor de partij om hem op de stembiljetten te vervangen.

Ali is geschorst van de Labour-partij in afwachting van een onderzoek, wat betekent dat als hij de stemming zou winnen, hij als onafhankelijke in het parlement zou zitten, aldus een persoon die bekend is met de zaak. Dit kost Labour uiteindelijk een zetel in het Lagerhuis.

Terugkeer van antisemitisme

De onthullingen markeren de terugkeer van antisemitisme naar de voorgrond van de Labour politiek. Ze dreigen de inspanningen van haar leider Keir Starmer om te bewijzen dat de partij haar relaties met de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië heeft hersteld teniet te doen. Dit in de nasleep van de ambtstermijn van zijn voorganger Jeremy Corbyn, die werd ontsierd door een reeks antisemitische opmerkingen van Labour wetgevers en leden.

Starmer’s behandeling van het nieuwe schandaal leidde tot zware kritiek nadat hij eerst de kandidaat steunde, voordat hij van koers veranderde en zijn steun introk. Premier Rishi Sunak vertelde maandagavond tijdens een vraag- en antwoordsessie van GB News dat Starmer’s veranderende standpunt over Ali “helemaal niet principieel” was.

“Keir Starmer loopt al een jaar rond om iedereen te vertellen dat de Labour-partij veranderd is,” zei Sunak.

“Nou, kijk naar wat er in Rochdale is gebeurd.”

From the river to the sea

Labour stond in het weekend achter Ali nadat de Mail on Sunday voor het eerst een opname in handen kreeg waarop Ali naar eigen zeggen een complottheorie herhaalde. Die luidde dat ‘Israël Hamas toestond om afgelopen oktober de aanval op Israël te openen, als voorwendsel om Gaza binnen te vallen’.

Ondanks de woede die deze opmerking veroorzaakte, verdedigden woordvoerders van Labour Ali maandag de hele tijd. Nick Thomas-Symonds, een schaduwminister zonder portefeuille, zei in een uitzending zei dat Labour campagne voor hem zou blijven voeren omdat hij zich onvoorwaardelijk had verontschuldigd.

Die lijn hield echter maar een paar uur stand, nadat de Daily Mail Labour andere opmerkingen voorlegde die Ali had gemaakt tijdens de opname van een lokaal partijbijeenkomst in Lancashire.

Naar verluidt zei Ali dat “mensen in de media uit bepaalde Joodse kringen” verantwoordelijk waren voor de schorsing van een links parlementslid, Andy McDonald, vorig jaar. McDonald had de controversiële zin “From the river to the sea” gebruikt, iets wat veel Joodse mensen beschouwen als een oproep om Joden uit Israël te verdrijven. Ali zei dat McDonald “niet geschorst had moeten worden”.

Uiterst links en uiterst rechts

De beslissing om Ali te laten vallen zou ertoe kunnen leiden dat de kiezers in Rochdale gaan kijken naar kandidaten van minderheidsfracties in het district. George Galloway, een links voormalig Labour parlementslid, staat voor zijn Workers Party of Britain op een pro-Palestijns ticket.

Hij heeft een track record van het maken van opruiende uitspraken over Israël. Hij werd ontslagen bij TalkRadio in 2019 voor antisemitische opmerkingen over Tottenham Hotspur voetbalclub, die een sterke aanhang heeft in de joodse gemeenschap van Londen.

Simon Danczuk, een andere voormalige Labour-wetgever, is kandidaat voor de rechtse Reform Party, die mede is opgericht door Brexit-campagnevoerder Nigel Farage. De tussentijdse verkiezingen werden uitgelokt door het overlijden van oud Labour-parlementslid Tony Lloyd.

Uitdaging voor Labour

De politieke gevolgen vormen een grote uitdaging voor Labour en Starmer. Ondanks een voorsprong van ongeveer 20 punten in nationale opiniepeilingen, snijdt de laatste ruzie een reeks hete hangijzers aan die de steun voor de partij dreigen te ondermijnen.

De aanval van Hamas en de reactie van Israël in Gaza hebben de spanningen binnen Labour, dat traditioneel veel steun heeft onder Britse moslims, opgevoerd.

Starmer heeft zich wekenlang verzet tegen eisen om op te roepen tot een staakt-het-vuren, wat vooral tot woede leidde bij de linkervleugel van zijn partij. Ondertussen probeerde hij te laten zien hoeveel Labour is veranderd en terwijl hij het positioneerde als een regering in afwachting.

Politiek inzicht

Het komt ook op een moeilijk moment voor Starmer, die al geconfronteerd werd met kritische vragen over de kwaliteit van de besluitvorming binnen zijn leiderschapsteam. Vooral na de beslissing om het economisch beleid van Labour, na weken van speculatie, overboord te gooien.

Hoewel de twee ruzies los van elkaar staan, hebben ze een gemeenschappelijke factor: een vraagteken bij Starmer’s vermogen om beslissend politiek inzicht te tonen.

“We begrijpen dat dit hoogst ongebruikelijke omstandigheden zijn, maar het is van vitaal belang dat elke kandidaat die door Labour naar voren wordt geschoven, volledig de doelen en waarden van Labour vertegenwoordigt,” zei Labour in haar verklaring.

“Keir Starmer heeft Labour zo veranderd dat het onherkenbaar is van de partij van 2019.”

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!