Economie

Beleggers storten zich massaal op aandelen techsector

13-02-2024 10:52

Big Tech aandelen
Bloomberg.

Sagarika Jaisinghani, Bloomberg, 13 februari 2024 – Beleggers gaan all in op Amerikaanse technologieaandelen nu ze het meest optimistisch zijn over de wereldwijde groei in twee jaar, volgens een enquête van Bank of America Corp.

De allocatie naar technologie staat nu op het hoogste punt sinds augustus 2020, zo blijkt uit de wereldwijde enquête onder fondsbeheerders.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De blootstelling aan Amerikaanse aandelen in het algemeen is ook gestegen, terwijl de afnemende macrorisico’s beleggers ertoe hebben aangezet om hun liquiditeitsniveau vanaf januari met 55 basispunten te verlagen.

Eerdere dalingen in cash werden gevolgd door een stijging van de aandelenmarkten met ongeveer 4% in de daaropvolgende drie maanden, schreef strateeg Michael Hartnett in een notitie.

Profiteren van lage rente

Technologiebedrijven, die over het algemeen profiteren van een lagere rente, hebben Amerikaanse aandelen dit jaar naar een recordhoogte geleid, waarbij de Nasdaq 100 op weg is naar een vierde maand winst op rij.

Maar de rally heeft de benchmark S&P 500 in het zogenaamde overboughtgebied gebracht, wat sommige marktdeelnemers beschouwen als een voorbode van dalingen.

Hartnett zei in de notitie van 13 februari dat overdreven positionering van beleggers steeds meer een tegenwind wordt voor risicovolle activa.

Meer desinflatie

De rally zou dinsdag meer brandstof kunnen krijgen, wanneer de VS maandelijkse cijfers over consumentenprijzen publiceert. De data zullen naar verwachting meer desinflatie laten zien in de dienstensector na recente dalingen van de goederenprijzen, wat volgens Bloomberg Economics een argument zal zijn voor renteverlagingen door de centrale bank.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Een meerderheid van de respondenten in de enquête van BofA verwacht ook dat de inflatie zal dalen, terwijl slechts 7% een hogere prijsdruk voorspelt. Ongeveer 65% van de beleggers voorspelde een zachte economische landing, terwijl de kans op een harde landing afnam tot 11%.

568 miljard dollar

Ongeveer 41% van de deelnemers zei te verwachten dat large-cap groeiaandelen de aandelenmarkten zullen aanjagen, terwijl 18% aangaf dat de winsten zouden worden aangewakkerd door small-cap groeiaandelen.

Andere hoogtepunten uit het onderzoek, dat tussen 2 en 8 februari werd uitgevoerd onder 209 deelnemers met een beheerd vermogen van 568 miljard dollar:

  • Een recordaantal van 46% van de deelnemers zei dat het wereldwijde fiscale beleid “te stimulerend” is, tegenover 37% in januari
  • Populairste beleggingen: long Magnificent Seven (61%), short China-aandelen (25%), long Japan-aandelen (4%), long cash (2%) en long bedrijfsobligaties (1%).
  • Grootste staartrisico’s: hogere inflatie, geopolitiek, systemische kredietgebeurtenis, economische harde landing, Amerikaanse verkiezingen en Chinese bankencrisis.
  • Amerikaans commercieel vastgoed wordt gezien als de meest waarschijnlijke bron van een systemische kredietgebeurtenis.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!