Buitenland

Frankrijk beschuldigt Rusland van verspreiden ‘desinformatie’, ‘minstens 193 websites’

13-02-2024 09:33

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin in 2012. (AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Government Press Service)

Barbara Surk, Sylvie Corbet, Parijs, AP, 13 februari 2024 Frankrijk heeft “vijandige desinformatiemanoeuvres” veroordeeld nadat de autoriteiten van het land Rusland er maandag van beschuldigden een langdurige online manipulatiecampagne te voeren tegen de westerse steunpilaren van Oekraïne. Dit gebeurde in de aanloop naar de tweede verjaardag van de militaire invasie van het buurland door Moskou.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat “geen enkele poging tot manipulatie Frankrijk zal afleiden van zijn steun aan Oekraïne in het licht van de Russische aanvalsoorlog”.

Eerder op maandag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, dat een netwerk van “minstens 193” websites was opgezet met als doel “Russische desinformatie te verspreiden”.

Séjourné sprak met zijn Duitse en Poolse collega’s na een bijeenkomst in de buurt van Parijs over gesprekken over Oekraïne en andere kwesties.

Séjourné zei dat “Rusland de eenheid van Europa wil vernietigen en erger nog, onze democratieën wil uitputten door de grens tussen echt en nep nieuws te vervagen, door informatie te manipuleren.”

Portal Kombat

Het Franse agentschap dat verantwoordelijk is voor het bestrijden van buitenlandse digitale inmenging, Viginum, bracht een rapport uit met een beschrijving van het netwerk met de codenaam ‘Portal Kombat’ dat het analyseerde tussen september en december in 2023.

Viginum zei dat het gaat om websites die de naam ‘pravda‘ gebruiken en die gericht zijn op landen als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. ”

Deze inhoud is zeer ideologisch georiënteerd en presenteert herhaaldelijk onjuiste of misleidende verhalen”, aldus het rapport.

Het netwerk is ook betrokken bij sociale media, waaronder Telegram, via “automatisering van het massaal delen van inhoud”, aldus het rapport.

‘Massaal in omvang’

Functionarissen van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden in een persbriefing dat Rusland zijn inspanningen heeft opgevoerd om informatie te manipuleren en misleiding te verspreiden, gericht op de bondgenoten van Kiev in het Westen. Ze verwezen naar berichten op sociale mediaplatforms zoals X en websites zoals Sputnik als “massaal in omvang” en “complex in structuur”.

Het doel van de desinformatiecampagne van Rusland blijft hetzelfde, zeiden de functionarissen: Het succes van Rusland in de oorlog in Oekraïne vergroten, de invasie rechtvaardigen, het militaire verzet van Oekraïne in diskrediet brengen en verminderen en de veerkracht van burgers ondermijnen bij de dagelijkse aanvallen op steden en dorpen, en de steun van het Westen voor het Oekraïense leger breken en de levering van wapens aan Kiev vertragen of zelfs stopzetten.

Ambtenaren zeggen dat de desinformatiecampagne van Rusland verder gaat dan de oorlog in Oekraïne. In een jaar met belangrijke verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, de EU en de Verenigde Staten, zeggen Franse functionarissen dat Rusland bezig is kiezers te verwarren en af te schrikken.

Ook worden sommige kandidaten in diskrediet gebracht terwijl anderen worden gesteund, en grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Parijs en het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland worden verstoord.

Antisemitisme

Het ministerie beschuldigde Rusland er ook van achter het sjabloneren van Joodse sterren op muren in Parijs en haar voorsteden afgelopen november te zitten, wat onrust veroorzaakte over de veiligheid van de Franse Joodse gemeenschap, de grootste in Europa.

Vorige maand zeiden Franse defensiefunctionarissen dat Frankrijk, een trouwe bondgenoot van Oekraïne, het doelwit was geweest van een Russische desinformatiecampagne nadat president Emmanuel Macron zijn steun aan Kiev had bevestigd.

Vorig jaar zei Viginum dat het de vermeende operatie had gevolgd sinds kort nadat Rusland zijn buurland was binnengevallen en dat Frankrijk een van de vele Europese landen was die het doelwit waren. Het zei dat het de campagne had getraceerd naar Russische personen, bedrijven en “staatsentiteiten of entiteiten die gelieerd zijn aan de Russische staat”.

Het agentschap ontdekte een mirror site die de website van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken nabootste en greep in met “beschermende en preventieve maatregelen”, zei Viginum vorig jaar in een rapport.