Klimaat

Inkoop van hernieuwbare energie door bedrijven EU verdubbelde in jaar tijd

13-02-2024 14:27

Windenergie
Shutterstock.

Tope Alake, Bloomberg, 13 februari 2024 – Bedrijven over de hele wereld zijn in 2023 overeengekomen om meer hernieuwbare energie te kopen dan het jaar daarvoor, waarbij het volume bijna verdubbelde in Europa, maar daalde in de VS.

Wereldwijd gingen 451 bedrijven akkoord met de aankoop van een recordhoeveelheid van 46 gigawatt, een stijging van 13%, volgens een rapport van BloombergNEF. De aankopen in de VS, de grootste markt, daalden met 15% als gevolg van zwakkere economische omstandigheden en stijgende rentetarieven, zo bleek uit het rapport.

Ecologische voetafdruk

Veel bedrijven hebben zich tot doel gesteld om 100% hernieuwbare energie te gebruiken, zoals wind- en zonne-energie, om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Koopovereenkomsten voor energie helpen hen de prijzen vast te zetten.

“Afhankelijk van het bedrijf en hoeveel elektriciteit het verbruikt, kun je miljoenen of tientallen miljoenen dollars besparen door deze contracten voor schone energie te kopen”, zegt Kyle Harrison, analist bij BloombergNEF.

In lijn met trends uit het verleden leverde de grote technologie een grote bijdrage aan de aankopen van vorig jaar, met Amazon.com Inc. als de grootste koper voor het vierde jaar met 8,8 gigawatt. Een golf van deals van kleinere bedrijven in landen als India, Japan en Zuid-Korea had ook een impact.