Politiek Buitenland

Senaat VS keurt hulppakket Oekraïne, Israël, Taiwan goed: 95,3 miljard dollar

13-02-2024 13:49

Joe Biden
AP Photo/Evan Vucci.

Mary Clare Jalonick, Stephen Groves, AP, 13 februari 2024 – De Senaat heeft dinsdag vroeg een hulppakket van 95,3 miljard dollar voor Oekraïne, Israël en Taiwan goedgekeurd. Dit na maanden van moeizame onderhandelingen en te midden van groeiende politieke verdeeldheid in de Republikeinse Partij over de rol van de Verenigde Staten in het buitenland.

Lees ook: Bij NAVO-landen nul zelfreflectie: Trump is en blijft het Grote Gevaar

De stemming kwam er nadat een kleine groep Republikeinen die tegen de $60 miljard voor Oekraïne waren, de hele nacht de Senaat bij de les hielden. Ze gebruikten de laatste uren van het debat om te beargumenteren dat de VS zich op hun eigen problemen moeten richten voordat ze meer geld naar het buitenland sturen.

Maar 22 Republikeinen stemden met bijna alle Democraten om het pakket met 70-29 goed te keuren, waarbij de voorstanders aanvoerden dat het in de steek laten van Oekraïne de Russische president Vladimir Poetin zou kunnen aanmoedigen. En daamee de nationale veiligheid over de hele wereld zou kunnen bedreigen.

“Met dit wetsvoorstel verklaart de Senaat dat het Amerikaanse leiderschap niet zal wankelen, niet zal wankelen, niet zal falen,” zei Senaatsmeerderheidsleider Chuck Schumer, die nauw samenwerkte met de Republikeinse leider Mitch McConnell aan de wetgeving.

De goedkeuring van de wet door de Senaat was een welkom teken voor Oekraïne, nu er op het slagveld een nijpend tekort is.

Hardline Republikeinen

Het pakket gaat echter een zeer onzekere toekomst tegemoet in het Huis, waar hardline Republikeinen die op één lijn zitten met voormalig president Donald Trump zich verzetten tegen de wetgeving.

Speaker Mike Johnson zette maandagavond in een verklaring nieuwe vraagtekens bij het pakket en maakte duidelijk dat het nog weken of maanden kan duren voordat het Congres de wetgeving naar het bureau van president Joe Biden stuurt. Als dat al gebeurt.

Toch was de stemming een overwinning voor beide Senaatsleiders. Schumer merkte de sterke bipartisan steun op en voorspelde dat als de voorzitter van het Huis het voorstel indient, het dezelfde sterke steun zal krijgen in die kamer.

McConnell heeft de afgelopen maanden van Oekraïne zijn topprioriteit gemaakt en was vastberaden ondanks de aanzienlijke tegenkanting van zijn eigen GOP-conferentie.

In een toespraak tot zijn tegenstanders op zondag zei McConnell dat “de ogen van de wereld” gericht waren op de Amerikaanse Senaat.

“Geven we degenen die ons kwaad toewensen nog meer reden om onze vastberadenheid in twijfel te trekken, of zullen we ons opnieuw inzetten om onze Amerikaanse kracht te laten gelden?”, vroeg McConnell.

Russische terreur

Met deze wetgeving kunnen Amerikaanse defensie-uitrustingen worden gekocht, waaronder munitie en luchtverdedigingssystemen die volgens de autoriteiten hard nodig zijn nu Rusland het land bestookt. Er is ook 8 miljard dollar voorzien voor de regering in Kiev en andere hulp.

“Voor ons in Oekraïne helpt voortdurende hulp van de VS om mensenlevens te redden van de Russische terreur,” postte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op sociale media.

“Het betekent dat het leven in onze steden doorgaat en de oorlog overwint.”

Daarnaast voorziet de wetgeving in 14 miljard dollar voor de oorlog van Israël met Hamas, 8 miljard dollar voor Taiwan en partners in de Indo-Pacific om China tegen te gaan en 9,2 miljard dollar aan humanitaire hulp voor Gaza.

Bernie Sanders

Twee Democraten, senatoren Jeff Merkley uit Oregon en Peter Welch uit Vermont, en senator Bernie Sanders, een onafhankelijke, stemden tegen. De progressieve wetgevers hebben bezwaar gemaakt tegen het sturen van offensieve wapens naar Israël.

“Ik kan naar eer en geweten geen steun geven aan het sturen van miljarden extra belastinggeld naar de militaire campagne van premier Netanyahu in Gaza”, zei Welch.

“Het is een campagne die een schokkend aantal burgers heeft gedood en verwond. Het heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt.”

Maanden aan moeizame onderhandelingen

De goedkeuring van het wetsvoorstel volgde op bijna vijf maanden van moeizame onderhandelingen over een uitgebreid wetsvoorstel dat de buitenlandse hulp zou hebben gekoppeld aan een herziening van het grens- en asielbeleid.

Republikeinen eisten de ruil, omdat ze zeiden dat de migratiegolf naar de Verenigde Staten moest worden aangepakt naast de veiligheid van bondgenoten.

Maar een bipartisan akkoord over grensbeveiliging viel al enkele dagen na de presentatie in duigen, een ontwikkeling die de onderhandelaars diep gefrustreerd achterliet. Republikeinen verklaarden het wetsvoorstel ontoereikend en blokkeerden het in de Senaat.

Nadat de grenswet ineenstortte, lieten de twee leiders de grensbepalingen vallen en gingen ze verder met het alleen aannemen van het buitenlandse hulppakket, zoals de Democraten oorspronkelijk van plan waren.

Verdeeldheid binnen Republikeinen

Hoewel het afgeslankte wetsvoorstel voor buitenlandse hulp uiteindelijk genoeg Republikeinse steun kreeg om aangenomen te worden, stemden verschillende GOP-senatoren die eerder hun steun aan Oekraïne hadden betuigd tegen.

Het voorval legde de verdeeldheid binnen de partij verder bloot, wat nog duidelijker werd toen Trump zich ingroef en een handvol wetgevers openlijk opriep tot het aftreden van McConnell.

Senator J.D. Vance, een Republikein uit Ohio, vond dat de VS zich terug moest trekken uit het conflict en moest helpen een einde te maken aan het conflict met Poetin, Rusland. Hij trok de wijsheid in twijfel om de verdediging van Oekraïne te blijven voeden als Poetin vastbesloten lijkt om nog jaren door te vechten.

“Ik denk dat het te maken heeft met de realiteit waarin we leven, namelijk dat ze een machtiger land zijn en dat het hun regio van de wereld is,” zei hij.

China

Vance, samen met Kentucky senator Rand Paul en andere tegenstanders, spendeerden enkele uren op de vloer om te protesteren tegen de hulp en te klagen over het senaatsproces. Ze zetten hun hakken in het zand om een eindstemming uit te stellen en spraken tot het ochtendgloren.

Voorstanders van de hulp sloegen terug en waarschuwden dat buigen voor Rusland een historische vergissing zou zijn met verwoestende gevolgen. In een ongebruikelijk heftige discussie daagden GOP-senatoren die de hulp steunen sommige tegenstanders rechtstreeks uit.

Senator Thom Tillis uit North Carolina weerlegde boos een aantal van hun argumenten door op te merken dat het geld Oekraïne maar voor minder dan een jaar zou helpen. En dat een groot deel ervan zou gaan naar het aanvullen van Amerikaanse militaire voorraden.

“Waarom ben ik zo gefocust op deze stemming?” zei Tillis.

“Omdat ik niet op de pagina’s van de geschiedenis wil staan waar we spijt van zullen krijgen als we weglopen. Je zult zien dat de alliantie die Oekraïne steunt, afbrokkelt. Je zult uiteindelijk zien dat China zich aangemoedigd voelt. En ik wil niet op die bladzijde van de geschiedenis staan.”

Senator Jerry Moran, Republikeinen, Kansas, werd emotioneel toen hij sprak over het gezwoeg in de Senaat en de tijd die hij van zijn gezin weg moet doorbrengen om weinig gedaan te krijgen.

“Maar zo nu en dan zijn er kwesties die voor ons liggen en die lijken uit te leggen waarom we hier zijn,” zei hij, terwijl zijn stem kraakte.

NAVO-lidmaatschap

Moran gaf toe dat de kosten van het pakket zwaar voor hem waren. Maar hij wees erop dat als Poetin een NAVO-lid in Europa zou aanvallen, de VS volgens het verdrag verplicht zouden zijn om direct betrokken te raken bij het conflict. Het is een verplichting die Trump in twijfel heeft getrokken nu hij op zoek is naar nog een termijn in het Witte Huis.

Tijdens een bijeenkomst zaterdag zei Trump dat hij ooit tegen een NAVO-bondgenoot had gezegd dat hij Rusland zou aanmoedigen om “te doen wat ze maar willen” met leden die “in gebreke blijven” bij hun financiële en militaire verplichtingen aan het bondgenootschap.

De voormalige president heeft zijn partij weggeleid van de buitenlandse beleidsdoctrines van agressieve Amerikaanse betrokkenheid overzee en in de richting van een America First isolationisme.

Moran riep de slogan in herinnering en zei: “Ik geloof in Amerika eerst, maar helaas betekent Amerika eerst dat we ons met de wereld moeten bemoeien.”

Dringende kwestie

Hoewel de overgrote meerderheid van de Republikeinen in het Huis tegen de hulp is en Trump waarschijnlijk niet zal dwarsbomen, heeft een handvol GOP-wetgevers aangegeven dat ze zullen aandringen om de hulp erdoor te krijgen.

Voorzitter Mike Turner van de House Intelligence Committee, Republikeinen, Ohio, reisde vorige week met een bipartisan delegatie naar Oekraïne en had een ontmoeting met Zelensky. Turner postte na de reis op Xdat “ik de toewijding van Amerika om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen Rusland heb herhaald.”

Maar voorzitter Johnson zit in een lastig parket. Een meerderheid van zijn conferentie is tegen de hulp, en hij probeert de smalste meerderheid te leiden en het lot te vermijden van zijn voorganger, voormalig voorzitter Kevin McCarthy, die in oktober werd afgezet.

Johnson, Republikeinen, Louisiana, zei maandag in een verklaring dat het buitenlandse hulppakket, omdat het geen bepalingen over grensbeveiliging bevat, “niets zegt over de meest dringende kwestie waar ons land voor staat”.

Laatste teken van verzet

Het was het laatste – en mogelijk meest ingrijpende – teken van verzet tegen de hulp aan Oekraïne van het leiderschap van de House GOP, die het bipartisan grensplan had afgewezen als een non-starter, wat bijdroeg aan de snelle ondergang ervan.

“Nu de Senaat geen enkele verandering in het grensbeleid heeft aangebracht, zal het Huis zijn eigen wil moeten blijven doordrukken in deze belangrijke zaken,” zei Johnson.

“Amerika verdient beter dan de status quo van de Senaat.”

Abigail Spanberger, een Democraat uit Virginia, reisde vorige week met Turner en andere leden van het Huis naar Kiev. Ze zei dat de reis haar duidelijk maakte hoe Oekraïne nog steeds vecht voor zijn bestaan.

Terwijl de groep in gepantserde voertuigen door Kiev reisde, zei ze, waren ze getuige van tekenen van een actieve oorlog, van schuilplaatsen met zandzakken tot uitgebrande auto’s en gedenktekens voor de doden.

Tijdens de ontmoeting met Zelensky zei ze dat de Amerikaanse wetgever probeerde te verzekeren dat het Amerikaanse volk nog steeds achter zijn land staat.”

Hij was duidelijk dat onze voortdurende steun cruciaal is voor hun vermogen om de oorlog te winnen,” zei Spanberger.

“Het is cruciaal voor hun eigen vrijheid. En wat nog belangrijker is, het is cruciaal voor de nationale veiligheidsbelangen van de VS.”

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!