Economie

ABN Amro koopt voor half miljard euro aan aandelen terug, NLse staat verdient 200 miljoen euro

14-02-2024 08:40

Nicholas Comfort and Sarah Jacob, Bloomberg, 14 februari 2024 – ABN Amro Bank NV onthulde een nieuwe aandelenbuyback met deelname van de Nederlandse staat, als onderdeel van de geplande verkoop van de kredietverstrekker.

De bank zei dat het 500 miljoen euro aan aandelen zal terugkopen. De nettowinst steeg met 54% naar 545 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten.

De bank met het hoofdkantoor in Amsterdam zei te verwachten dat de kosten, die hoger waren dan voorspeld in het vierde kwartaal, zullen stijgen tot 5,3 miljard euro in het lopende jaar nadat het personeel heeft toegevoegd voor techniek en regelgeving.

De bank heeft ook een doel gesteld voor het rendement op eigen vermogen van 9%-10% in 2026, aanzienlijk lager dan vorig jaar.

Lagere RoE

Een deel van de winststijging in het vierde kwartaal kwam door dalende kredietvoorzieningen, een trend die zich dit jaar waarschijnlijk niet zal herhalen, zei CFO Ferdinand Vaandrager op Bloomberg TV.

Stijgende voorzieningen en hogere kosten “betekenen dat de RoE voor dit jaar lager zal zijn”, aldus Vaandrager.

Met de nieuwe inkoop sluit ABN Amro zich aan bij een reeks Europese banken die miljarden euro’s uitkeren aan aandeelhouders om hun lage waarderingen op te krikken nadat een stijging van de rentetarieven hun winsten aanwakkerde.

Maar nu de rente zijn hoogtepunt lijkt te hebben bereikt, vragen beleggers zich af hoe banken hun winst kunnen blijven vergroten en of ze te maken krijgen met meer wanbetalingen nu leners worstelen met stijgende kosten en economische onrust.

De Nederlandse overheid zal 200 miljoen euro ontvangen door deel te nemen in de terugkoop van ABN Amro, volgens een aparte verklaring van het investeringsvehikel van de staat.

Minder risicovollere activiteiten

ABN Amro zei dat de netto rentebaten, het verschil tussen wat het bedrijf verdient op leningen en betaalt voor deposito’s, met 4% daalden tot 1,50 miljard euro vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat de metriek dit jaar “in grote lijnen in lijn” zal zijn met die van 2023.

De Nederlandse kredietverstrekker maakte 83 miljoen euro vrij die het had gereserveerd voor slechte leningen, vergeleken met voorzieningen van 32 miljoen euro een jaar eerder.

CEO Robert Swaak heeft ABN Amro teruggetrokken uit risicovollere activiteiten om zich te richten op retail en zakelijk bankieren. Ook probeert hij een streep te zetten onder een reeks schandalen die de reputatie van Nederlandse banken hebben geschaad.

“ABN Amro heeft een sterk jaarresultaat neergezet”, aldus Swaak in het persbericht.

“De financiĆ«le resultaten voor 2023 werden gekenmerkt door een verder herstel van onze nettorentebaten als gevolg van een omslag in de rentetarieven, lagere operationele kosten en vrijval van bijzondere waardeverminderingen.”

Hoogste kapitaalrisico

ABN Amro behield lange tijd een van de hoogste kapitaalratio’s onder Europese banken, als gevolg van een risicomijdende aanpak nadat de voorloper van de kredietverstrekker tijdens de financiĆ«le crisis moest worden gered door de Nederlandse overheid.

De Nederlandse kredietverstrekker kocht in 2022 voor het eerst aandelen terug met 500 miljoen euro aan terugkopen. Vorig jaar voerde het een tweede inkoop van dezelfde omvang uit.