Economie

Groeiend personeelstekort houdt de komende jaren aan

14-02-2024 11:35

Lassen
Shutterstock.

Randstad Nederland, het grootste uitzendbureau in ons land, voorspelt dat de arbeidsmarkt de komende vijf jaar krap zal blijven, meldt de Telegraaf. Jeroen Tiel, CEO van Randstad, benadrukt dat het onvermijdelijk zal zijn om werknemers uit het buitenland aan te trekken.

Hij hoopt dat een nieuw kabinet snel een duidelijke visie op migratie zal presenteren en verwerpt het idee dat Nederland een lageloneneconomie is geworden.

Groeiend tekort in bouw, techniek en zorg

Momenteel zijn er iets meer dan 400.000 vacatures, waarbij opvalt dat de verschillen tussen bedrijfstakken groot zijn en naar verwachting verder zullen toenemen. Vooral in sectoren zoals de bouw, techniek en zorg groeit het tekort aan personeel, terwijl het aantal banen in andere sectoren juist toeneemt.

Voor bedrijven in de detailhandel en de administratieve sector lijkt het tekort aan personeel af te nemen en zal naar verwachting ook in de komende jaren verminderen. Dit zou enige verlichting op de arbeidsmarkt kunnen brengen, maar Tiel waarschuwt dat de mismatch op de arbeidsmarkt voorlopig nog zal toenemen, omdat mensen niet gemakkelijk van de ene naar de andere bedrijfstak verhuizen.

Krapste arbeidsmarkt van Europa

Ondanks de economische recessie zijn er volgens het CBS in de laatste drie maanden van vorig jaar 45.000 banen bijgekomen, wat het totale aantal op een record van 11,6 miljoen brengt. Nederland heeft al geruime tijd de krapste arbeidsmarkt van Europa, met momenteel 114 vacatures per 100 werklozen.

De recessie heeft bedrijven echter terughoudender gemaakt bij het aannemen van nieuw personeel, vooral voor langere termijn, wat heeft geleid tot een afname van het aantal ingeleende uitzendkrachten en langdurige plaatsingen. Toch zullen werkgevers op zoek moeten naar vervanging voor medewerkers die met pensioen gaan, aangezien dit aantal de komende jaren snel zal toenemen.

‘Verduurzaming vereist extra handen’

Tiel benadrukt dat de verduurzaming in sectoren zoals techniek extra handen vereist, net als de groeiende vraag naar zorgpersoneel als gevolg van de vergrijzing. Hij erkent dat dit niet uitsluitend kan worden opgelost door mensen die momenteel werkloos zijn, en pleit voor een realistische aanpak van de discussie over arbeidsmigranten en kenniswerkers.