Binnenland

IND: toegenomen complexiteit inzake asielbesluiten

14-02-2024 15:14

Asielzoekers
Yanosh Nemesh / Shutterstock.com

In de afgelopen twaalf jaar is het voor medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) steeds ingewikkelder geworden om asielbesluiten te nemen. Dit komt door veranderende internationale en Nederlandse wet- en regelgeving, beleidsaanpassingen, uitvoeringswijzigingen en rechterlijke uitspraken.

Dit blijkt uit een onderzoek van de IND aan de hand van gesprekken met IND-medewerkers en samenwerkingspartners, gecombineerd met analyses van data en andere informatiebronnen.

Toegenomen complexiteit

De toegenomen complexiteit leidt ertoe dat het werk meer tijd in beslag neemt en inhoudelijk uitdagender is geworden voor asielmedewerkers. Gehoren worden langer en de asielbesluiten zijn uitgebreider en gecompliceerder. Dit vereist meer kennis en ervaring van de medewerkers en vertraagt de behandeling van aanvragen.

Een specifiek voorbeeld uit het onderzoek betreft de beoordeling van de geloofwaardigheid van vluchtverhalen van asielzoekers. Voorheen werd het vluchtverhaal als geheel beoordeeld, maar nu beoordelen beslismedewerkers elk onderdeel afzonderlijk. Dit vergt meer tijd en toetsing, vooral bij persoonlijke motieven zoals bekering en geaardheid.

IND-medewerkers minder ervaren

De complexiteit wordt verder versterkt door wijzigingen in wet- en regelgeving op internationaal, EU- en nationaal niveau, die elkaar beïnvloeden. Ook moeten medewerkers meer stappen zetten om tot een asielbesluit te komen, waaronder het signaleren van risico’s voor nationale veiligheid, mensenhandel of fraude.

Ondertussen is het gemiddelde ervaringsniveau van IND-medewerkers gedaald door de instroom van veel nieuwe, minder ervaren krachten.

Hoewel sommige partijen buiten de IND vinden dat het werk niet op alle fronten complexer is geworden, bevestigt het onderzoek over het algemeen een toename in complexiteit. Het IND-management streeft naar betere procesinrichting en ondersteuning van medewerkers, maar erkent dat veranderingen tijd kosten en dat het oplossen van de complexiteit niet op korte termijn zal plaatsvinden.