Buitenland

‘Israël zal niet toegeven aan de waanzinnige eisen van Hamas’

14-02-2024 19:15

Hamas
Palestijnse terroristen vervoeren hun gijzelaar Yaffa Adar, een 85-jarige Israëlische overgrootmoeder en overlevende van de Holocaust, van haar huis in Kibboets Nir Oz naar de Gazastrook op 7 oktober 2023. AP Foto.

Alisa Odenheimer, Bloomberg, 14 februari 2024 – Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ervoor gekozen geen delegatie naar Caïro te sturen voor vervolgbesprekingen om een staakt-het-vuren met Hamas af te dwingen, waarbij hij de eisen van de terreurgroep opnieuw afdeed als “waanideeën”.

Israël wacht tot Hamas zijn standpunt wijzigt voordat het verder deelneemt aan de onderhandelingen, zei het kantoor van de premier woensdag.

Alle gevangenen vrij

De door Iran gesteunde terreurgroep heeft aangedrongen op de totale terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza in ruil voor de vrijlating van gijzelaars, iets wat Netanyahu categorisch heeft uitgesloten.

Hamas heeft ook opgeroepen tot de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen die in Israël worden vastgehouden, inclusief degenen die zijn veroordeeld voor moord en ander geweld.

Lees ook: 40% Israëlische Joden vindt Hamas vernietigen belangrijker dan gijzelaars bevrijden

De Israëlische delegatie, geleid door het hoofd van de inlichtingendienst Mossad, David Barnea, keerde dinsdag terug van besprekingen in Egypte.

“Netanyahu staat erop dat Israël niet zal toegeven aan de waanzinnige eisen van Hamas,” zei zijn kantoor.

“Een verandering in de standpunten van Hamas zal de onderhandelingen vooruithelpen.”

Staakt-het-vuren ver weg

Het standpunt van Israël suggereert dat een staakt-het-vuren, zelfs tijdelijk, een ver vooruitzicht blijft nu de internationale angst groeit over het lot van meer dan 1 miljoen Palestijnse vluchtelingen die onderdak zoeken in de zuidelijke Gazastad Rafah.

Het Israëlische leger bereidt een aanval voor op de stad Rafah, dicht bij de Egyptische grens, waar volgens het leger de overgebleven terroristen van Hamas zijn gelegerd, en Netanyahu heeft beloofd om vooraf burgers toe te laten.

Lees ook: Bordje ‘wij verhuren niet aan Joden’ in wintersportwinkel Davos, politie onderzoekt zaak

Egyptische media meldden dat William Burns, directeur van de Amerikaanse geheime dienst, een ontmoeting had met Barnea, de premier van Qatar en het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst om een deal te bespreken.

Families verbijsterd

Netanyahu had aanvankelijk geweigerd om een Israëlische delegatie naar de gesprekken te sturen, maar stemde er uiteindelijk mee in na druk van de Amerikaanse president Joe Biden, aldus Ynet.

Meer dan 130 van de ongeveer 250 mensen die door Hamas gevangen werden genomen tijdens de aanval op Israël op 7 oktober worden nog steeds vastgehouden in Gaza.

Het forum van gegijzelde families zei dat de families “verbijsterd waren door de beslissing om de onderhandelingen in Caïro te dwarsbomen”, aldus een verklaring.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!