ThePostOnline

Laten opknappen van je vakantiewoning

14-02-2024 11:31

Een vakantiewoning is niet alleen prettig om te gebruiken voor vakantie, veel mensen zien het ook als investering en verhuren de woning in de tijd dat ze de woning zelf niet gebruiken. De opkomst van vakantieparken in Nederland is gigantisch en dit biedt kansen voor mensen met spaargeld die op zoek zijn naar rendement. In deze blog lees je meer over het onderhoud en vooral het laten doen van het onderhoud aan je vakantiewoning.

Je woning op een vakantiepark

Staat je vakantiewoning op een vakantiepark dan ben je gebonden aan de regels die gelden voor dat vakantiepark. Het reguliere onderhoud wordt gedaan door de technische dienst, daar betaal je een maandelijkse fee voor, het groter onderhoud wordt gepland en in fases gedaan waarbij het hele park aan dezelfde onderhoudseisen voldoet. Als eigenaar wordt je dan min of meer contractueel verplicht om mee te gaan in het grote geheel. Het voordeel is dat je hier zelf niet over na hoeft te denken en niets hoeft te plannen, je kan ver vooruitkijken en bent vaak zeker van rendement. Het nadeel is dat je niet echt het gevoel hebt dat de woning je eigen bezit is.

Je eigen vakantiewoning opknappen

Wanneer je de beslissing neemt om je vakantiewoning op te knappen, is dit niet alleen een investering in het vastgoed zelf, maar ook in de kwaliteit van je eigen vrije tijd en die van je toekomstige gasten. Een goed onderhouden en stijlvol ingerichte vakantiewoning kan niet alleen de verhuurmogelijkheden en de waarde van het pand verhogen, maar ook zorgen voor een meer ontspannen en plezierige tijd voor iedereen die er verblijft. Wat heb je hiervoor nodig en hoe pak je dat aan? Ten eerste is het belangrijk dat je een betrouwbaar bedrijf inhuurt, je bent er niet elke dag bij dus het is belangrijk dat je er vanuit mag gaan dat het volgens de afspraken gebeurt. Vooral wanneer je huis in de steigers wordt gezet en je van de bouwvakkers een altrex trap kopen moest zodat ze overal goed bij kunnen. Bepaal vooraf de planning en budgettering. Bespreek wat je wilt bereiken met de renovatie. Maak een lijst van alle aanpassingen die je wilt doorvoeren en categoriseer ze in ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’. Stel vervolgens een realistisch budget op, rekening houdend met onvoorziene kosten, en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden.

Verduurzamen

Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, het verduurzamen van je vakantiewoning. Bij het opknappen is het dus verstandig om aandacht te besteden aan duurzaamheid en verstandig omgaan met energieverbruik. Investeringen in zaken als isolatie, zonnepanelen, energiezuinige apparaten en LED-verlichting kunnen niet alleen de ecologische voetafdruk van je vakantiehuis verminderen, maar ook leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Voor potentiele huurders kan dit een punt zijn waar ze op selecteren, je spreekt hiermee een grotere groep mogelijke huurders aan. Daarbij zorgt het voor een beter comfort en zal iedereen veel meer woongenot ervaren in de vakantiewoning. Vergeet ook niet dat er bij ingrijpende verbouwingen ook aan regels over duurzaamheid voldaan moet worden.