Buitenland

NY, Chicago, Denver onder financiële druk door enorme toestroom asielzoekers

14-02-2024 08:29

Asielzoekers bij het grenshek in El Paso, Texas
Asielzoekers bij het grenshek in El Paso, Texas. AP Photo/Christian Chavez.

Maxwell Adler, Bloomberg, 14 februari 2024 – De toestroom van asielzoekers en andere migranten die de zuidelijke grens van de VS oversteken, zorgt volgens S&P Global Ratings voor budgettaire stress bij drie van de grootste steden van het land.

New York City in het bijzonder, samen met Chicago en Denver, herzien hun ramingen voor uitgaven in verband met asielzoekers. Zonder meer steun van de staat en de federale overheid, kunnen deze kosten de begrotingen onder druk zetten en de kredietkwaliteit onder druk zetten, aldus S&P-strategen onder leiding van Felix Winnekens in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Sinds 2022 heeft Texas 100.000 migranten naar steden buiten de staat gestuurd, waaronder 83.600 naar New York City, Chicago en Denver.

Financiële hulp

De burgemeesters van de drie steden vragen nu aan hun deelstaatregeringen en aan de regering Biden om te helpen de belastingdruk te verlichten die wordt veroorzaakt door de plotselinge toestroom van migranten.

“Gezien de huidige politieke dynamiek in Washington D.C. en de komende presidentsverkiezingen achten we extra federale steun niet waarschijnlijk,” schreven de strategen.

“Daarom zullen steden in de frontlinie van de instroom van migranten en asielzoekers te maken krijgen met de onzekerheid van stijgende kosten zonder een garantie van inkomsten om de uitgaven te compenseren.”

Onverwachte begrotingsproblemen

Hoewel staten en gemeenten langs de grens al lange tijd te maken hebben met druk op de uitgaven in verband met migratie, zorgt de beslissing van sommige staten om asielzoekers elders onder te brengen voor onverwachte begrotingsproblemen.

“In december 2023 bereikte de achterstand bij de immigratierechtbanken 3 miljoen lopende zaken, een stijging van 1 miljoen ten opzichte van 2022,” aldus het rapport.

New York City gaf in het fiscale jaar 2023 1,45 miljard dollar uit aan kosten voor migranten en verwacht in de fiscale jaren 2024 en 2025 samen 9,1 miljard dollar uit te geven aan het huisvesten van migranten.

Chicago gaf in het fiscale jaar 2023 275 miljoen dollar uit aan dergelijke diensten, hoewel het budget voor 2024 slechts 150 miljoen dollar uittrekt voor het huisvesten van nieuwkomers zonder papieren.

Zichtbare druk

Denver betaalde in het fiscale jaar 2023 ongeveer 46 miljoen dollar aan ondersteunende diensten voor migranten, maar de stad heeft al aanzienlijke kostenoverschrijdingen vastgesteld in verband met haar ondersteunende programma’s voor migranten, die kunnen bijdragen aan een operationeel tekort.

“Naarmate het aantal migranten en asielzoekers toeneemt, wordt de budgettaire druk op deze steden steeds zichtbaarder,” schreven de S&P-strategen.

Terwijl New York, Illinois en Colorado extra steun hebben gegeven aan hun steden, is de reactie van de federale overheid meer getemperd.