Ondernemen & zzp

Omzet tractorfabrikanten daalt door boze boeren

14-02-2024 21:28

Tractor
Depositphotos.com.

Michael Hirtzer, Bloomberg, 14 februari – Boze boeren in Europa voeren de druk op trekkerfabrikanten op die al te kampen hebben met een neergang in de VS en Brazilië door de dalende oogstprijzen.

Boeren in de hele Europese Unie hebben wegen geblokkeerd om te protesteren tegen alles van nieuwe regelgeving en verlaagde dieselsubsidies tot een vloedgolf van voorraden uit Oekraïne in de nasleep van de invasie van Rusland.

Lees ook: Tienduizenden boze boeren in New Delhi, India

“Dat negatieve sentiment in Europa heeft gewoon invloed op de vraag,” zei Scott Wine, CEO  van CNH Industrial NV, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van landbouwmachines, woensdag in een interview.

‘Niet planten en oogsten’

Hij voegde eraan toe dat boeren brede steun hebben, wat regelgevers ertoe zou kunnen aanzetten om beleid te heroverwegen dat de landbouw duurzamer maar ook duurder maakt.

“Boeren uiten hun ontevredenheid over sommige maatregelen van de overheid”, zei hij tijdens de winstboodschap over het vierde kwartaal van het bedrijf.

“Als ze rijden en protesteren, zijn ze niet aan het planten en oogsten.”

CNH, dat New Holland en Case IH tractoren maakt, zei dat de landbouwomzet dit jaar met 10% tot 15% zal dalen omdat telers door de dalende graanprijzen minder te besteden hebben.

Aandelen intrekken

Wine zei dat met de troebele vooruitzichten in Europa, het bedrijf zich meer zal richten op Noord-Amerika. CNH heeft vorig jaar de notering van zijn aandelen aan Euronext Milaan ingetrokken.

De aandelen van het bedrijf in New York stegen woensdag met maar liefst 7,8%, de grootste sprong sinds juni 2020, op de verwachting dat de winsten sterk zullen blijven ondanks de zwakkere landbouweconomie.