Economie

‘Prijzen koolstofemissievergunningen EU zullen verder dalen’

14-02-2024 11:26

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

William Mathis, Bloomberg, 14 februari 2024 – Een ervaren hedgefonds-investeerder ziet een verdere daling van de prijzen voor koolstofemissievergunningen in de Europese Unie aan de horizon verschijnen nu de energievoorraden stijgen en de vraag matig blijft.

Een vloedgolf van hernieuwbare energie, in combinatie met dalende gasprijzen en een herstel van kern- en waterkrachtcentrales, zal de druk op koolstof op peil houden, aldus Per Lekander, CEO van het in Londen gevestigde Clean Energy Transition LLP.

De prijzen zijn dit jaar al met 30% gedaald doordat deze combinatie de vervuiling aan banden legt die de basis vormt voor de vraag naar emissierechten in Europa.

Koolstofvergunningen

Europese industriële bedrijven moeten koolstofvergunningen kopen voor elke ton uitstoot die ze in de atmosfeer brengen. De prijs steeg de afgelopen jaren explosief toen de EU de markt wilde gebruiken om haar plannen om halverwege deze eeuw klimaatneutraal te zijn te verwezenlijken.

Maar de energiecrisis van het blok heeft dit traject omgegooid, waardoor de ontwikkeling van zonnecentrales werd versneld en de vraag van energie-intensieve industrieën werd vernietigd.

Gezien deze dynamiek en het toegenomen aanbod van vergunningen op veilingen, zou koolstof volgens Lekander niet meer dan 35 euro waard moeten zijn, minder dan twee derde van het huidige termijncontract.

“Het gaat veel lager”, zei Lekander in een telefonisch interview.

“De fundamentele vraag naar koolstof op de korte termijn zal extreem zwak zijn.”

Dalende futures

Benchmarkkoolstoffutures voor december daalden woensdag met maar liefst 1,8% naar 55,41 euro per ton, het laagste niveau sinds maart 2022.

De dalende prijs dit jaar is ook deels te wijten aan het aanbod.

De EU besloot in 2022 voor 20 miljard euro aan vergunningen te verkopen om haar RePowerEU-programma te financieren, een strategie om het blok minder afhankelijk te maken van de invoer van Russisch gas.

In het kader van dat programma zullen landen veilingen vervroegen die later in het decennium zouden zijn verkocht om de verschuiving van gas nu te financieren. De markt zal de komende jaren veel krapper worden.

Onzekerheid voor markt

“Als het op de lange termijn krapper wordt, maar op de korte termijn zorgt het voor meer aanbod in een markt waar de uitstoot daalt en de vraag daalt, dan is dat niet goed voor het op peil houden van de prijs”. Dit zegt Ingvild Sørhus, die zich richt op koolstof bij het in Oslo gevestigde analysebureau Veyt.

“Het beleid creëert enorme onzekerheid voor de markt.”

Het is niet duidelijk hoeveel emissierechten de EU zal verkopen, aangezien het blok meer zal moeten verkopen om zijn doelstelling te halen als de prijs daalt, aldus Sørhus.

Er is ook weinig informatie over wanneer die verkoopvolumes zullen worden aangepast voor prijsschommelingen.