Politiek

Streven Yeşilgöz naar extraparlementair kabinet stuit op kritiek

14-02-2024 14:18

Tijdens het Tweede Kamerdebat woensdag over het eindverslag van de informateur heeft VVD-leider Dilan Yeşilgöz aangegeven te streven naar een extraparlementair kabinet, meldt het ANP. Hoewel Yeşilgöz dit type kabinet als de meest logische stap beschouwt, zien veel Kamerfracties er weinig in en roept deze vorm voornamelijk onbegrip op.

Timmermans

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans beschouwt een dergelijk experiment als tijdverspilling, en wijst op het voorbeeld van het extraparlementaire college in Limburg. Dat was in essentie een traditioneel coalitiecollege met standaard coalitieafspraken, aldus de Limburgse sociaaldemocraat.

‘Experiment’

CDA-leider Henri Bontenbal en JA21-voorman Joost Eerdmans delen ook het perspectief dat het voorstel van Yeşilgöz een experiment betreft. Bontenbal benadrukt dat het overslaan van stappen richting dit type kabinet een vreemde beweging lijkt.

Eerdmans waarschuwt dat een extraparlementair kabinet slechts een zwak fundament zou bieden voor de regering en weinig daadkracht zou hebben.

Voor veel Kamerleden blijft de precieze aard van een extraparlementair kabinet onduidelijk. Laurens Dassen van Volt benadrukt dat het voor iedereen niet helemaal duidelijk is wat een dergelijk kabinet precies inhoudt, en wijst erop dat zelfs voor dit type kabinet de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer vereist zou zijn.

Extraparlementair kabinet

Een extraparlementair kabinet wordt niet gevormd op basis van een regeerakkoord, maar op basis van een regeringsprogramma. Tweede Kamerfracties kunnen mogelijk betrokken zijn bij de formatie, bijvoorbeeld door overleg tussen fractievoorzitters, maar dit is niet noodzakelijk. Indien fracties betrokken zijn bij de formatie, zullen ze een afwachtende houding aannemen, maar ze zullen geen steun verlenen aan een motie van wantrouwen tegen het kabinet bij het aantreden ervan.