Binnenland

Subsidiepot uitkoop piekbelasters leeg: ruim 175 veehouders op wachtlijst

14-02-2024 11:53

Sara Winter/Shutterstock

Zeker 175 veehouders die zich hebben ingeschreven voor de piekbelastersregeling ‘Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting’ (Lbv-plus), zijn op een wachtlijst geplaatst, omdat de beschikbare subsidiepot is uitgeput, meldt het Reformatorisch Dagblad.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), belast met de uitvoering van de regeling, is momenteel bezig om de betrokken boeren telefonisch op de hoogte te brengen. Tot op dinsdag hadden 65 van hen een melding ontvangen, terwijl de rest nog op de hoogte gesteld zal worden.

Tot 120 procent vergoed

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) werd in de zomer van 2023 geopend door het kabinet, met als doel de stikstofbelasting van kwetsbare natuurgebieden versneld te verminderen. Boeren die zich laten uitkopen, kunnen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf vergoed krijgen.

De regeling kende een budget van 975 miljoen euro, maar het kabinet heeft al aangekondigd bijna 1,5 miljard euro extra beschikbaar te willen stellen voor de uitkoop van veehouders. Deze beslissing moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Europese Commissie.

Wachtlijst zal verder oplopen

Op dit moment staan er 175 ondernemers op de wachtlijst, maar de RVO verwacht dat dit aantal zal toenemen gezien de doorlopende aanmeldingsperiode tot 31 december. Nieuwe aanvragen zullen ook aan de lijst worden toegevoegd.

Als het extra subsidiegeld beschikbaar komt, verwacht de RVO dat niemand die aan de voorwaarden voldoet, buiten de boot zal vallen. De RVO blijft intussen de aanvragen beoordelen en zal binnen zestien weken een reactie geven aan degenen die niet aan de voorwaarden voldoen, aldus een woordvoerster.