Economie

BAM: ‘Toenemende onzekerheid in bouwsector tijdens formatieproces’

15-02-2024 09:39

Woningbouw (Pixabay)

Bouwconcern BAM waarschuwt voor grotere onzekerheid in de bouw- en vastgoedsector door het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering, vooral met betrekking tot de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof, meldt het ANPO.

Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van het grootste bouwbedrijf van Nederland.

Signalen van herstel

Kostenstijgingen en gestegen rentes leiden volgens BAM momenteel tot vertragingen bij de gunning van sommige projecten. Ondanks enkele signalen van herstel, zoals aanzienlijke loonstijgingen in Nederland en een meer gestabiliseerde hypotheekrente, blijft de woningmarkt onder druk staan.

BAM wist afgelopen jaar 1670 huizen te verkopen in Nederland, wat een daling is ten opzichte van de meer dan 2000 van het voorgaande jaar, maar een verbetering ten opzichte van de verwachtingen van circa 1500 woningen.

Utiliteitsbouw

Ruud Joosten, topman van BAM, noemt de prestaties in de woningbouwactiviteiten van het bedrijf goed. Hij zag ook een duidelijke verbetering bij de utiliteitsbouw in de tweede helft van het jaar en constateerde een voortzetting van een positieve trend in het werken aan infrastructuur.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen benadrukt Joosten dat de marktomstandigheden uitdagend blijven op korte termijn. Dat zou komen door hogere rentetarieven, politieke en geopolitieke onzekerheden. Maar ook door de voortdurende druk om personeel aan te trekken en te behouden.

In het Verenigd Koninkrijk vielen de activiteiten op het gebied van utiliteitsbouw vorig jaar tegen als gevolg van problemen in de toeleveringsketen en kostenoverschrijdingen bij een groot project.