Buitenland

Drugsbendes Brussel vechten oorlogen uit vlak bij gebouwen EU

15-02-2024 16:48

Europees Parlement
Shutterstock.

Lyubov Pronina, Bloomberg/AP, 15 februari – Brussel, de administratieve hoofdstad van de Europese Unie, wordt geteisterd door een golf van drugsgerelateerde schietpartijen op slechts een paar straten van de hordes diplomaten en bureaucraten van de stad.

Lees ook: Tweede Kamer maakt ijzeren vuist tegen drugs: met een publiekscampagne

“De voorbije dagen werden we opnieuw geconfronteerd met drugsgerelateerde misdrijven”, zei de Belgische minister van Justitie Paul Van Tigchelt donderdag tegen journalisten.

“Wat er gebeurd is, is gewoonweg onaanvaardbaar.”

Magneet voor misdaadnetwerken

België, en zijn grootste stad, is een magneet geworden voor internationale misdaadnetwerken, zei Van Tigchelt. Maar hij zei dat de golf van geweld deel uitmaakt van een wereldwijd probleem dat wereldwijde oplossingen vereist. Van Mexicaanse kartels tot de Albanese maffia die Brussel gebruikt als distributiecentrum, “ze kennen geen grenzen”, zei hij.

“We nemen maatregelen en boeken resultaten, maar het is een zware strijd.”

De aanslagen van deze maand volgen op een schietpartij in december in een van de chicste winkelstraten van Brussel, waarvan ook wordt vermoed dat het met drugs te maken heeft.

Bijna een kwart van de onderzoeksmiddelen werd vorig jaar besteed aan georganiseerde druggerelateerde misdaden, zei de federale politie donderdag in een rapport.

Belgische rechtbanken veroordeelden tot 4707 jaar gevangenisstraf in 2023, waarvan bijna de helft voor drugsgerelateerde misdaden.

121 ton cocaïne

Hoewel klein, speelt België, samen met Nederland, een buitenmaatse rol op de illegale drugsmarkt van het continent. Belgische autoriteiten namen in 2023 een recordhoeveelheid van 121 ton cocaïne in beslag in de haven van Antwerpen-Brugge, de op één na grootste haven van Europa, een stijging van 10% ten opzichte van het jaar daarvoor.

De toenemende verspreiding van crack en het openlijk dealen en gebruiken van drugs in sommige centrumwijken in het afgelopen jaar hebben een toch al slechte situatie nog verergerd. Kleine diefstallen, vechtpartijen en het lastigvallen van toeristen zijn dagelijks voorpaginanieuws geworden.

Zeven drugsgerelateerde doden in 2023

In 2023 werden in Brussel zeven mensen gedood en 131 gewond door drugsgerelateerd geweld, volgens politiecijfers geciteerd door de krant Le Soir. Vorig jaar besteedde de federale politie bijna 25% van haar onderzoekscapaciteit aan druggerelateerde zaken in het hele land, volgens nieuwe gegevens die donderdag werden vrijgegeven.

Ondanks de gentrificatie langs een aantal chique straten vol winkels, bars en restaurants, blijven grote delen van de wijk Sint-Gillis arm. De centrale ligging maakt het ook een handige locatie voor dealers, en het wordt vaak beschreven door bewoners en ambtenaren als een “drugs drive-in“.

De burgemeester zei dat de handelaren slechts een paar uur na een schietpartij terugkeren, wat de bewoners woedend maakt.

“Ze hebben de indruk dat er niets wordt gedaan,” zei de burgemeester van de wijk.

“De dealers komen zo weer terug. Er heerst een gevoel van totale straffeloosheid. Een gevoel dat ze veilig zijn voor alles, dat ze de politie uitdagen.”

Bergafwaarts

Woensdag vond een moord plaats in de buurt van een plein dat een verzamelplaats is geworden voor drugsverslaafden en dealers. Na politieoperaties vorig jaar om de belangrijkste toegangspoort van België, het Brusselse Zuidstation, schoon te maken, heeft de Hallepoortzone een toestroom gezien van gebruikers die het leven van bewoners en winkeleigenaars verstoren.

“In vier, vijf maanden tijd is het echt bergafwaarts gegaan”, zegt een winkeleigenaar die om veiligheidsredenen niet geïdentificeerd wil worden.

“Laatst was er een vent die zichzelf vlak bij mijn winkel aan het injecteren was. Er is nog een kerel die vaak naar de winkel komt met een bebloed gezicht. En bij zoveel eigenaren hier zijn de ruiten ingegooid. Dit is ondraaglijk.”

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel uitgebreid met verslaggeving AP, 16:06 uur.