Politiek

Ruim 16 miljoen extra beschikbaar voor Tijdelijk Noodfonds Energie

15-02-2024 11:28

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

Veel mensen die in aanmerking komen voor steun hebben de afgelopen weken het Tijdelijk Noodfonds Energie weten te vinden, wat tot op heden resulteerde in meer dan 85.000 aanvragen, meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Om een groter aantal huishoudens te ondersteunen, hebben energieleveranciers Essent, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, Greenchoice en Innova Energie gezamenlijk ten minste 8 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Dit bedrag wordt verdubbeld door de Rijksoverheid, die al 16 miljoen euro in de begroting had gereserveerd. Met deze toevoeging van 24 miljoen euro kunnen naar schatting nog eens 38.000 extra huishoudens geholpen worden bij het betalen van hun energierekening.

Noodfonds 84 miljoen euro

Met deze extra middelen stijgt het totale beschikbare budget van het Noodfonds van 60 naar 84 miljoen euro. Op basis van het huidige aantal aanvragen verwacht het fonds dit budget tot medio maart te kunnen handhaven, al blijft dit afhankelijk van verdere aanvragen.

Mocht het fonds eerder sluiten, dan zal de sluitingsdatum voorafgaand duidelijk gecommuniceerd worden op de website, zodat huishoudens weten tot wanneer zij een aanvraag kunnen indienen.

Plan voor lage en lage middeninkomens

Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen is dankbaar voor de extra bijdrage van de energieleveranciers en benadrukt het belang van het kunnen helpen van meer huishoudens in energiearmoede.

Zij schrijft op donderdag in een brief aan de Kamer dat zij graag gebruik maakt van het aanbod van de energieleveranciers om mee te denken over een duurzaam en houdbaar plan voor ondersteuning van huishoudens met lage en lage middeninkomens, waarbij ook gekeken wordt naar verduurzaming.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is sinds 22 januari 2024 geopend voor huishoudens met een laag of laag middeninkomen die te maken hebben met hoge energierekeningen. Een huishouden kan voor maximaal de komende zes maanden steun aanvragen, waarbij de uitbetaling via de energieleverancier verloopt.

Compensatiebedrag

Er zijn in de periode 22 januari 2024 tot en met 11 februari 2024 in totaal 85.586 aanvragen bij het Noodfonds binnengekomen, hiervan zijn 63.914 aanvragen in behandeling en zijn 21.672 aanvragen op basis van de toets op inkomen afgekeurd, zo’n 25 procent.

Van de aanvragen die tot nu toe in behandeling zijn genomen, is ongeveer 20 procent afgekeurd op basis van de energiequote. Het gemiddelde compensatiebedrag per huishouden per maand is 105 euro.

Huishoudens die steun nodig hebben, kunnen een aanvraag indienen via de website noodfondsenergie.nl.