Buitenland

Russen willen kernwapens in de ruimte

15-02-2024 10:16

Nuke
Shutterstock.

Jennifer Jacobs, Erik Wasson, Josh Wingrove, Bloomberg, 15 februari 2024 – Amerikaanse inlichtingendiensten tonen aan dat Rusland de mogelijkheid bespreekt om een kernwapen in de ruimte te stationeren, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

Het is een bevinding die naar voren kwam nadat een Republikeinse topman van het Huis publiekelijk waarschuwde voor een niet nader genoemde bedreiging van de nationale veiligheid.

De dreiging die de Amerikaanse inlichtingendienst noemt, is nog niet actief en Rusland heeft nog geen kernwapen in de ruimte gestationeerd, aldus de mensen, die spraken op voorwaarde van anonimiteit.

Hoewel de conclusies belangrijk zijn en Amerikaanse functionarissen de zaak serieus nemen, is er geen directe reden voor publieke ongerustheid, aldus de mensen.

‘Bende van Acht’

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei dat hij donderdag een ontmoeting zou hebben met het Amerikaanse Congreslid van de zogenaamde ‘Bende van Acht’.

De vergadering was gepland voordat Mike Turner, voorzitter van de House Intelligence Committee, woensdag een cryptische publieke verklaring aflegde.

De Republikein uit Ohio riep president Joe Biden op om “alle informatie met betrekking tot deze dreiging” te declassificeren. Turner gaf geen verdere details over de aard van de dreiging.

Turner’s beslissing om de kwestie openbaar te maken, zonder deze volledig te beschrijven, veroorzaakte bezorgdheid in Washington. De episode komt op een moment dat oorlogen in Oekraïne, Israël en Gaza zwaar op de VS drukken.

Sullivan weigerde het onderwerp van de vergadering van donderdag te specificeren of te reageren op Turners karakterisering van de nationale veiligheidskwestie.

“Ik ben niet in de positie om vandaag verder iets te zeggen,” zei hij.

‘Gepaste actie ondernemen’

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat de vondst een ‘list’ van het Witte Huis was om de wetgevers ertoe aan te zetten een financieringswet aan te nemen, volgens de door de staat gerunde nieuwsdienst Tass.

Het is een duidelijke verwijzing naar militaire hulp aan Oekraïne die nog steeds vastzit in het Congres te midden van een binnenlandse strijd over het grensbeleid van de VS.

ABC News en de New York Times meldden eerder dat Rusland overweegt om een kernwapen in de ruimte te plaatsen.

Huisvoorzitter Mike Johnson probeerde de angst te verminderen dat Amerikanen in dreigend gevaar zouden zijn. Hij vertelde niettemin aan verslaggevers dat hij “druk zou uitoefenen op de regering om gepaste actie te ondernemen” in de ontmoeting met Sullivan.

Sullivan vertelde verslaggevers op het Witte Huis woensdag dat hij proactief contact had gezocht met de ‘Bende van Acht’ om een ontmoeting te regelen – wat hij een “hoogst ongebruikelijke” zet noemde. Hij zei dat hij donderdag een ontmoeting zal hebben met de vier leden van die groep.

“Dat staat in de boeken, dus ik ben een beetje verbaasd dat Congreslid Turner er vandaag publiekelijk voor uitkwam,” zei Sullivan in het Witte Huis.

“Dat is zijn keuze om dat te doen. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik me erop concentreer om naar hem toe te gaan.”

‘Niet in paniek raken’

Minderheidsleider van het Huis Hakeem Jeffries zei dat hij hoopte dat er snel meer informatie over de geheime kwestie openbaar zou worden gemaakt. Turner zei dat de commissie de leden al het beschikbare materiaal had gegeven.

De topdemocraat van het House Intelligence panel, afgevaardigde Jim Himes uit Connecticut, riep ook op tot kalmte.

“Mensen moeten niet in paniek raken,” zei hij, en beschreef de zaak als een al lang bestaande, maar serieuze zaak.

Jeffries, die woensdag op het Capitool sprak, zei “het is mogelijk” dat hij donderdag een vergadering bijwoont.

“Ik ben enigszins bekend met de situatie,” zei hij.