Politiek Buitenland

Steeds meer mannen dan vrouwen in Canada, door immigratie

15-02-2024 12:30

Premier Justin Trudeau. Bron: Wandering views via Shutterstock

Randy Thanthong-Knight, Bloomberg, 15 februari 2024 – Een instroom van nieuwe immigranten zorgt voor een verschuiving in de verhouding tussen mannen en vrouwen in Canada, aangezien een groter aandeel mannelijke nieuwkomers helpt de vrouwelijke meerderheid te verkleinen tot de kleinste marge in decennia.

De bevolking van volwassen mannen groeide het afgelopen jaar met 3,4%, terwijl vrouwen met 2,9% stegen. Daarmee is de spreiding tussen de groei van de twee groepen de grootste in bijna 50 jaar, volgens een analyse van Doug Porter, hoofdeconoom bij Bank of Montreal.

Lees ook: Canada krijgt nikkelverwerkingsfabrieken met waarde van 3 miljard dollar, grootste van Noord-Amerika

De kloof is nog groter in de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar, waar mannen een stijging van 4,8% en vrouwen een stijging van 3,9% hebben gezien. Sinds januari zijn er 141.000 meer mannen dan vrouwen in deze leeftijdscategorie, vergeleken met een langjarig gemiddelde van nul.

“Wat we de afgelopen 10 jaar hebben gezien is dat de groei van de mannelijke bevolking gestaag sneller is gestegen dan de vrouwelijke bevolking in die leeftijdsgroep. Het lijkt iets meer permanent te zijn,” zei Porter in een interview.

Demografische trends

De cijfers benadrukken de veranderende demografische trends van het land als gevolg van het liberale immigratiebeleid. Dat is erop gericht om de pool van werknemers snel uit te breiden om de economische achteruitgang op de lange termijn als gevolg van de vergrijzing tegen te gaan.

De bevolkingsgroei van Canada versnelde tot 3,2% over een periode van één jaar tot 1 oktober, sneller dan die van alle landen van de Groep van Zeven, China of India. Bijna de hele toename werd veroorzaakt door een sterke internationale migratie, vooral van buitenlandse studenten en tijdelijke werknemers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Vanaf het einde van de jaren 1970 tot ongeveer het begin van de jaren 2010 was de Canadese bevolking steeds meer vrouwelijk, maar de trend is de afgelopen tien jaar gekeerd doordat het mannelijke cohort sneller groeide. In 2022 was het verschil tussen mannen en vrouwen het kleinst in meer dan 30 jaar.

Genderongelijkheid

Wereldwijd hebben geavanceerde economieën met een oudere bevolking meestal meer vrouwen, omdat ze over het algemeen langer leven. Landen met een hoger percentage jongeren hebben daarentegen een overwegend mannelijk geslacht, terwijl overheidsbeleid die ongelijkheid kan versterken.

Grote migrantenpopulaties hebben ook geleid tot een grote genderongelijkheid in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“Het probleem is minder economisch op korte termijn dan sociaal en economisch op lange termijn”, zegt Armine Yalnizyan, arbeidseconoom en onderzoeker bij de Atkinson Foundation, een liefdadigheidsgroep die zich richt op gelijkheid.

“Omdat het betekent dat we de nadruk leggen op het omgaan met tekorten aan arbeidskrachten en economische behoeften en vergeten dat we mensen zijn die gezinnen moeten vormen, die ziek worden, die oud worden.”