Binnenland

Groningse landbouwgedeputeerde: ‘Gesprek met boeren constructief en in goede sfeer’

16-02-2024 13:26

Bron: Steve Photography via Shutterstock

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – Een groep boeren heeft voor de tweede keer in korte tijd een ontmoeting gehad met de Groningse landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB) om de problemen waarmee zij kampen te bespreken, meldt het ANP. Deze keer kwam de groep, bekend als de trekkergroep, met een giertank naar het provinciehuis aan het Martinikerkhof.

Emmens meldde dat de sfeer goed was en dat er constructief werd gesproken, zonder dat de tank werd geleegd. De gedeputeerde had de boeren twee weken geleden uitgenodigd voor een vervolggesprek na een emotionele ontmoeting, met als doel opnieuw informatie uit te wisselen.

De landbouwgedeputeerde benadrukt het belang van het horen en zien van alle belanghebbenden als een plicht van een bestuurder.

Provinciale inspanningen herziening mestbeleid

Tijdens het gesprek lichtte Emmens toe dat de provincie extra personeel heeft vrijgemaakt vanwege de ammoniakwetgeving waar de boeren bezwaar tegen maken. Ook werd gesproken over de provinciale inspanningen om het ministerie van Landbouw te overtuigen het mestbeleid te herzien.

Zo ook de stand van zaken met betrekking tot de legalisering van de zogenoemde PAS-melders, die geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten.

De trekkergroep overhandigde Emmens het boek “De Hanenbalken”, dat handelt over zelfmoord op het platteland, als symbool van de moeilijkheden waarmee veel boeren te maken hebben. Emmens nam het boek aan en zei het te zullen lezen tijdens het aanstaande reces in het noorden van het land.