Portemonnee

Inwoners Signapore krijgen gratis geld voor levensonderhoud wegens inflatie

16-02-2024 12:24

Signapore
Signapore. Bloomberg.

Philip J. Heijmans, Bloomberg, 16 februari 2024 – Singapore zal een speciale uitkering voor kosten van levensonderhoud van maximaal 400 Signaporese dollar (275 euro) aanbieden aan gekwalificeerde burgers om de inflatie te helpen compenseren, zei vice-premier Lawrence Wong vrijdag.

Volwassen Singaporezen die niet meer dan één woning bezitten en een inkomen hebben dat niet hoger is dan 100.000 Signaporese dollar (69.000 euro) krijgen een uitkering van tussen de 200 en 400 Signaporese dollar als onderdeel van het voorgestelde budget van de regering. Dit vertelde Wong, die ook de minister van Financiën is, aan het parlement tijdens zijn begrotingsverslag.

Goede economische groei

De begroting zou ook een extra 600 Signaporese dollar toekennen aan alle Singaporese huishoudens in de vorm van zogenaamde Community Development Council-vouchers. Bedoeld om Singaporezen te helpen met de dagelijkse uitgaven, aldus Wong, die een reeks nieuwe steunmaatregelen voor huishoudens en bedrijven aankondigde.

“Ondanks de ongekende stijging van de prijzen hadden we in 2022 een goede economische groei, zodat de inkomens dat jaar sneller stegen dan de inflatie en Singaporezen er in reële termen op vooruit gingen,” zei hij.

“Helaas gebeurde dit vorig jaar niet. De inflatie begon te dalen, maar de economische groei vertraagde ook.”

Kerninflatie

De kerninflatie is weliswaar gedaald na meerjarige pieken, maar is nog steeds hoog door de stijgende elektriciteits- en gasprijzen en door de verhoging van de goederen- en dienstenbelasting in januari van 8% naar 9%.

De afhankelijkheid van Singapore van import betekent ook dat het land kwetsbaar kan zijn voor een stijging van de wereldwijde energie- en voedselprijzen door de logistieke knelpunten in de Rode Zee en de droogte van El Nino.