Politiek Buitenland

Meerderheid Canadezen denkt dat Trudeau ongeschikt is voor onderhandelingen met Trump

16-02-2024 16:36

Justin Trudeau
Premier van Canada Justin Trudeau. Art Babych/Shutterstock.com

Brian Platt, Bloomberg, 16 februari 2024 – Canadezen zijn sceptisch over het vermogen van premier Justin Trudeau om te onderhandelen met Donald Trump als de voormalige Amerikaanse president weer aan de macht komt, zo blijkt uit een nieuwe peiling.

Slechts 28% noemde Trudeau als de politieke leider die het beste met Trump zou kunnen onderhandelen, ook al heeft de Canadese premier ervaring – zijn regering leidde de heronderhandelingen over de Noord-Amerikaanse handelsovereenkomst tijdens de eerste ambtstermijn van Trump.

Bijna 40% zei dat de conservatieve leider Pierre Poilievre, die bekend staat om zijn strijdlustige persoonlijkheid, Trump beter aan zou kunnen. Nog eens 25% zag geen verschil tussen de twee leiders, volgens de peiling uitgevoerd door Nanos Research Group voor Bloomberg News.

“De zittende premier heeft meestal een voordeel ten opzichte van uitdagers in dit soort kwesties,” zei Nik Nanos, de chief data scientist van het bureau.

“Momenteel is dat niet het geval.”

Trudeau ver achter Poilievre

Over het algemeen ligt Trudeau ver achter op Poilievre in nationale opiniepeilingen, waarbij zijn partij vaak 15 procentpunten of meer achterligt. Een verkiezing kan elk moment plaatsvinden, maar de kans is het grootst in 2025.

Trump, de waarschijnlijke Republikeinse genomineerde, leidt in belangrijke swing states tegen president Joe Biden, volgens peilingen van Bloomberg News/Morning Consult.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Als Trump in november de verkiezingen wint, kan Canada te maken krijgen met kwesties rond handel, defensie-uitgaven en grensbeveiliging.

Tijdens zijn eerste termijn dwong Trump nieuwe onderhandelingen af over de continentale vrijhandelsovereenkomst die nu bekend staat als de USMCA, en een gezamenlijke herziening van die overeenkomst staat gepland voor 2026.

Meer vrouwen dan mannen

Trump veroordeelde Biden en anderen met opmerkingen die suggereerden dat hij NAVO-lidstaten die niet voldoen aan de doelen voor defensie-uitgaven niet zou verdedigen. Canada geeft veel minder uit dan het doel van 2% van het bruto binnenlands product dat is vastgesteld door de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Een lichtpuntje voor Trudeau is dat vrouwen aanzienlijk meer geneigd waren om hem te steunen in de Bloomberg/Nanos-peiling. Ongeveer 36% van de vrouwen koos Trudeau als de beste leider om het op te nemen tegen Trump, vergeleken met 29% voor Poilievre.

Het onderzoek werd uitgevoerd van 29 tot 31 januari onder 1114 respondenten in heel Canada en heeft een foutmarge van 2,9 procentpunten, 19 van de 20 keer.