Politiek

NAVO zet stappen voor versterking bondgenootschap

16-02-2024 11:14

Minister van Defensie Kajsa Ollongren

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – Nederland en haar NAVO-bondgenoten blijven vastberaden om Oekraïne te steunen, met alle benodigde middelen en voor de nodige duur, om Rusland te weerstaan. Dat maakt het ministerie van Defensie vrijdag bekend. De NAVO heeft naar eigen zeggen in de afgelopen 30 jaar nog nooit zo’n eensgezindheid gekend als nu.

Er blijven structurele extra investeringen en nauwere samenwerking nodig om het bondgenootschap te versterken, zo verklaarde minister Kajsa Ollongren tijdens de bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie in Brussel gisteren.

Tijdens de NAVO-top in Vilnius in 2023 maakten de bondgenoten al principe-afspraken om Oekraïne te steunen en het bondgenootschap verder te versterken gezien de toenemende dreiging van Rusland.

Nieuwe drone-coalitie

Vrijdag hebben de NAVO-ministers van Defensie enkele van deze afspraken verder uitgewerkt. Nederland zal bijvoorbeeld samenwerken met het Verenigd Koninkrijk, Letland en Oekraïne in een nieuwe drone-coalitie, met als doel Oekraïne een voorsprong te geven op Rusland wat betreft drone-technologie op het slagveld.

Ook heeft Nederland samen met 13 andere collega’s, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, een overeenkomst ondertekend voor een nieuwe luchtverdedigingscoalitie, met als doel Oekraïne te voorzien van een sterke en moderne luchtverdediging.

Moderne en effectieve krijgsmacht

Deze coalities zullen Oekraïne helpen om weerstand te bieden aan de Russische agressie op zowel korte als lange termijn, en tegelijkertijd het land helpen om een moderne en effectieve krijgsmacht op te bouwen. Het doel is dat Oekraïne in de toekomst in staat zal zijn om geloofwaardig toekomstige dreigingen af te schrikken.

Tijdens de vergadering van NAVO-defensieministers zijn ook verdere stappen gezet om het bondgenootschap te versterken, waaronder het ondertekenen van intentieverklaringen voor multinationale vraagbundeling van munitie en raketten door Nederland.

Nederland: extra investering nodig van 2 miljard euro

Een ander belangrijk onderdeel van het versterken van de NAVO is de afspraak dat alle bondgenoten minstens 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie besteden, de zogenaamde ‘Defence Investment Pledge’. Nederland investeert dit jaar 1,95 procent van haar bbp in defensie, maar structureel is er 2 miljard euro extra nodig om na 2025 op 2 procent uit te komen.

De Zweedse minister van Defensie was aanwezig als gast in Brussel. Ollongren heeft zich uitgesproken voor de spoedige toetreding van Zweden tot het NAVO-bondgenootschap, wat het bondgenootschap sterker zou maken en Europa veiliger.