Binnenland

Nederland schaft geavanceerde radarsystemen aan voor artillerie en luchtverdediging

16-02-2024 11:30

De nieuwe GM 200 Multi Missie Radar Compact van Defensie (bron: ministerie van Defensie)

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – Het Vuursteuncommando van de Nederlandse landmacht heeft vandaag de nieuwe GM 200 Multi Missie Radar Compact (GM 200 MM/C) gedemonstreerd op het Artillerie Schietkamp in ’t Harde, meldt het ministerie van Defensie. De radar stelt de Koninklijke Landmacht in staat om eerder en sneller op dreiging te reageren.

Radars eind 2025 operationeel

Deze flexibele radar, ontwikkeld door Defensie in samenwerking met technologiebedrijf Thales uit Hengelo, is een van de meest geavanceerde radarsystemen van dit moment. Nederland zal minimaal 9 van deze radars aanschaffen, waarvan er 6 naar het Vuursteuncommando gaan en 3 naar het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. De verwachting is dat ze eind volgend jaar allemaal operationeel zijn.

Het eerste radarsysteem wordt naar verwachting medio dit jaar aan het Vuursteuncommando geleverd, nadat enkele aanpassingen zijn doorgevoerd. De militaire gebruikers hebben hun opleiding bij Thales al afgerond.

De radar is ontwikkeld met input van zowel de gebruiker als Thales Nederland, om te voldoen aan alle huidige operationele eisen en om adequaat te reageren op actuele dreigingen.

Gelijktijdig verschillende doelen detecteren

De GM 200 MM/C is zeer mobiel en kan binnen een minuut operationeel zijn, zowel op een vaste locatie als op een truck zoals de Scania Gryphus. Deze hoge mobiliteit biedt bescherming tegen vijandelijk vuur. Daarnaast is de radar in staat om verschillende doelen gelijktijdig te detecteren, volgen en classificeren.

Bovendien heeft de radar een zogeheten lange ‘time-on-target’, waardoor gebruikers meer informatie kunnen verkrijgen over mogelijke dreigingen. Daarbij valt te denken aan vijandelijk vuur van mortieren en raketten, evenals vliegtuigen, drones en helikopters.

Gebruiksnetwerk Europese en NAVO-bondgenoten

Internationaal gezien is de samenwerking tussen Thales en de landmacht van cruciaal belang geweest bij het op maat maken van de radar voor militaire operaties op land. Specialistische ondersteuning van Thales blijft beschikbaar, zelfs na de levering aan Nederland.

Bovendien werken Defensie en Thales nauw samen om een gebruiksnetwerk op te bouwen met Europese en NAVO-bondgenoten, met Denemarken, Litouwen en Noorwegen die zich al hebben aangesloten en interesse vanuit andere Europese NAVO-lidstaten.