Binnenland

NVJ en Persvrijheidsfonds voegende partijen in rechtszaak De Vries, AD en DPG Media

16-02-2024 11:43

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Persvrijheidsfonds zijn nu toegelaten als voegende partijen in de rechtszaak die Royce de Vries en de Orde van Advocaten tegen het AD en DPG Media hebben aangespannen, meldt Villamedia.

Het AD en DPG Media hebben eerder aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank van Amsterdam, dat eind januari werd gepubliceerd.

Het hoger beroep zal op maandag 19 februari om 10.00 uur plaatsvinden bij het Hof Amsterdam. In deze zaak zullen de NVJ en het Persvrijheidsfonds het bredere belang van persvrijheid bepleiten, waarbij het Genootschap van Hoofdredacteuren bestuurlijk vertegenwoordigd is.

Khalid Kasem

De rechtszaak is ontstaan nadat het AD begin vorige maand een artikel publiceerde waarin oud-advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem in verband werd gebracht met omkoping. Op dat moment hadden vader en zoon De Vries samen met Kasem een advocatenkantoor.

Volgens het artikel zou Kasem in 2019 tegen Peter R. de Vries hebben gezegd dat hij een ambtenaar van de Dienst JustitiĆ«le Inrichtingen (DJI) had omgekocht om een cliĆ«nt eerder vrij te krijgen. Een tweede artikel naar aanleiding van geluidsopnamen, gemaakt door Peter R. de Vries, wilde Royce de Vries tegenhouden vanwege mogelijke veiligheidsrisico’s.

Persvrijheid ernstig beperkt

De NVJ en het Persvrijheidsfonds hebben grote zorgen geuit over het gepubliceerde vonnis en de procedure die daarop volgde. Een zitting achter gesloten deuren met een mededelingsverbod resulteerde in een deels openbaar gemaakt vonnis, tot onvrede van de NVJ en het Persvrijheidsfonds.

Zij vinden dat de rechtspraak hiermee de persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak ernstig beperkt zonder transparantie over de overwegingen achter de verboden die zijn uitgesproken.