Binnenland

OM vervolgt politieagenten vanwege mishandeling bij coronaprotest Malieveld

16-02-2024 17:40

robert coolen/Shutterstock

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee agenten vervolgen die worden verdacht van het niet proportioneel toepassen van geweld tijdens een protest tegen de coronamaatregelen van de overheid in maart 2021, meldt het ANP.

Hoewel de zaak eerder voor de Haagse rechtbank was gebracht, moeten de agenten volgens het OM nu verschijnen voor de rechtbank Midden-Nederland na aanvullend onderzoek.

Hondengeleider en ME’er

Tijdens het protest op het Malieveld werd de demonstratie stopgezet op bevel van de burgemeester van Den Haag, waarbij de politie optrad tegen demonstranten die weigerden te vertrekken.

De twee agenten die worden vervolgd zijn een hondengeleider en een ME’er. De hondengeleider probeerde een man aan te houden met de inzet van zijn diensthond, waarbij hij ook zijn wapenstok gebruikte. De ME’er gebruikte ook zijn wapenstok tegen de demonstrant, die ten val was gekomen en de politiehond bij de oren vasthield.

De man liep verschillende verwondingen op en moest in het ziekenhuis worden behandeld.

‘Blauwe kamer’ rechtbank Midden-Nederland

Eerder waren de twee agenten al gedagvaard voor de rechtbank Den Haag, maar de advocaten van de man tekenden bezwaar aan vanwege nog lopende onderzoekswensen. In juni 2022 heeft de rechtbank dit bezwaar gegrond verklaard en zijn er getuigenverhoren gehouden.

De zaak zal nu worden voortgezet in de zogenaamde blauwe kamer van de rechtbank Midden-Nederland, die exclusief bevoegd is om zaken te behandelen die gaan over geweld gebruikt door opsporingsambtenaren.

Hoewel meerdere demonstranten en anderen aangifte hebben gedaan tegen de politie, vindt het OM dat het gebruikte geweld voor het grootste deel rechtmatig was.