Binnenland

Ter Apel overschrijdt nog steeds maximumaantal asielzoekers: vanaf dinsdag sancties

16-02-2024 14:06

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

Redactie, TPO, 16 februari 2024 – Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verblijven er momenteel nog zo’n 2220 asielzoekers in het opvangcentrum in Ter Apel, meldt het ANP. Dit aantal overschrijdt het maximumaantal van 2000 asielzoekers, dat door de rechter in januari werd bepaald.

Vanaf dinsdag zal het COA elke dag dat het te veel asielzoekers opvangt, een dwangsom van 15.000 euro opgelegd krijgen, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Dit werd bepaald in het kort geding dat werd aangespannen door de gemeente Westerwolde.

Tijdelijk meer opvang door gemeenten

Een woordvoerster van het COA kon nog geen prognose geven voor het aankomende weekend, maar beloofde later op vrijdag met meer informatie te komen. In een eerder persbericht benadrukte het COA dat het “alles op alles” zal zetten om aan de uitspraak van de rechter te voldoen, maar twijfelde of dit haalbaar was.

Om het maximumaantal te bereiken, vraagt het COA aan sommige gemeenten om tijdelijk meer mensen op te vangen dan oorspronkelijk overeengekomen.

Monitoring door handhavers

Een woordvoerder van de gemeente Westerwolde verklaarde dat ze vanaf komende dinsdag niet zelf het aantal asielzoekers in Ter Apel zullen tellen, maar vertrouwen op de cijfers van het COA. Desondanks zullen er dagelijks handhavers aanwezig zijn die kunnen vaststellen of het opvangcentrum het maximumaantal overschrijdt.

Dit kan bijvoorbeeld worden waargenomen wanneer extra slaapruimtes worden gebruikt of wanneer asielzoekers ‘s nachts worden overgebracht naar een andere opvanglocatie om overdag terug te keren naar Ter Apel.